Karkówka / łopatka z cebulą na obiad i do słoików

Przepis Tomka Strzelczyka. Smak świetny, przyprawy dobrane idealnie. REWELACJA!!! Niczego nie zmieniać.

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 1,5 kg karkówki
  • 1kg cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 płaskie łyżki soli
  • 1 płaska łyżka czarnego pieprzu
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • majeranek

Mięso pokroić w duże kawałki, krótko obsmażyć na smalcu. Cebulę zeszklić i wymieszać z mięsem. Posypać majerankiem. Wstawić do ZIMNEGO pieca na 3 godziny z temperaturą ustawioną na 130 stopni.

Potem zostawić w nim do ostygnięcia.

UWAGA W wersji obiadowej nie dawać za dużo wody do duszenia, bo smak przechodzi do sosu, a jest jego zbyt dużo żeby wykorzystać.

x

 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.