Małgosia Pieczyńska: uwielbiam mieć gotową surówkę z kwaszonej kapusty w lodówce.
Na jedną główkę kapusty drobno szatkowanej:
- 2 duże marchewki
- 3 cebule
- 3 czerwone papryki
- 1-2 malutkie bardzo ostre jalapeño ️według upodobania
- garść soli niejodowanej
- 1 szklanka cytryny
- 3/4 szklanki dobrej oliwy.
Wszystko wymieszać. Surówka od razu puszcza sok. Trzeba ją dobrze ubić w słoiku, tak żeby na wierzchu był sok. Jest od razu gotowa, ale można ją przechowywać w chłodzie nawet kilka miesięcy. Kwaszonej kapusty nie należy kupować w sklepach, bo ocet spirytusowy lub kwasek cytrynowy używane do jej zakwaszania i podłej jakości olej rafinowany to nie są nasze ulubione składniki w kuchni.
https://www.instagram.com/reel/DBwMQUMoQMy/?utm_source=ig_web_copy_link&igsh=MzRlODBiNWFlZA==
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.