Kapusta kwaszona Pieczyńskiej nie kiszona

Małgosia Pieczyńska: uwielbiam mieć gotową surówkę z kwaszonej kapusty w lodówce.

Na jedną główkę kapusty drobno szatkowanej:

  • 2 duże marchewki
  • 3 cebule
  • 3 czerwone papryki
  • 1-2 malutkie bardzo ostre jalapeño ️według upodobania
  • garść soli niejodowanej
  • 1 szklanka cytryny
  • 3/4 szklanki dobrej oliwy.

Wszystko wymieszać. Surówka od razu puszcza sok. Trzeba ją dobrze ubić w słoiku, tak żeby na wierzchu był sok. Jest od razu gotowa, ale można ją przechowywać w chłodzie nawet kilka miesięcy. Kwaszonej kapusty nie należy kupować w sklepach, bo ocet spirytusowy lub kwasek cytrynowy używane do jej zakwaszania i podłej jakości olej rafinowany to nie są nasze ulubione składniki w kuchni.

https://www.instagram.com/reel/DBwMQUMoQMy/?utm_source=ig_web_copy_link&igsh=MzRlODBiNWFlZA==

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.