Boczek w słoikach oddaszfartucha i kuchnia Kwasior, słonina w słoikach

  • 1,5 świeżego boczku
  • 1 l solanki
  • sól 40 g / 1l wody
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 liści laurowych, 6 ziaren ziela ang.
  • pieprz w ziarnach

Surowy boczek ze skórą układa w słoikach z przyprawami, zalewa solanką i gotuje 2 godz. z niedokręconymi przykrywkami. Po tym czasie wyjmuje z gara, dokręca słoiki i stawia do góry nogami do ostygnięcia.

Poniżej boczek po białorusku z kuchni Kwasiora:

Składniki:

Boczek ze skórą bez kości

Przyprawy:

a) Szczerbiec – https://kuchniakwasiora.com/Szczerbie…

b) Zmora – https://kuchniakwasiora.com/Zmora-p135

c) Sól + czosnek + pieprz czarny + wawrzyn

Ps. Soli lub przypraw używać szczodrze tak jakby się chciało natrzeć mięsiwo na pieczyste. Boczek jest tłusty i dobrze smaki oraz sól absorbuje.

SŁONINA KWASIORA W SŁOIKACH!

Słonina 10kg
Sól 200g
Czosnek 4-5 główki
Majeranek 20g
Pieprz czarny 50-70g
Papryka słodka 40g
Papryka ostra 20g

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *