- 1,5 świeżego boczku
- 1 l solanki
- sól 40 g / 1l wody
- 6 ząbków czosnku
- 6 liści laurowych, 6 ziaren ziela ang.
- pieprz w ziarnach
Surowy boczek ze skórą układa w słoikach z przyprawami, zalewa solanką i gotuje 2 godz. z niedokręconymi przykrywkami. Po tym czasie wyjmuje z gara, dokręca słoiki i stawia do góry nogami do ostygnięcia.
Poniżej boczek po białorusku z kuchni Kwasiora:
Składniki:
Boczek ze skórą bez kości
Przyprawy:
a) Szczerbiec – https://kuchniakwasiora.com/Szczerbie…
b) Zmora – https://kuchniakwasiora.com/Zmora-p135
c) Sól + czosnek + pieprz czarny + wawrzyn
Ps. Soli lub przypraw używać szczodrze tak jakby się chciało natrzeć mięsiwo na pieczyste. Boczek jest tłusty i dobrze smaki oraz sól absorbuje.
SŁONINA KWASIORA W SŁOIKACH!
Najnowsze komentarze