2004 – Santorini, Paros, Milos
2005 – Turcja
Samolot do Antalya (brama Hadriana) NIE ALANYA
Konya, Kapadocja i Goereme, jezioro, Olimpios domki na palach, ognie Chimera, kąpiel w Antalyi
2006 – Chorwacja, lot Budapeszt – Trogir, tam u pana Polacka, potem autobusem do Drvenika i stamtąd promem/mostem na wyspę Hvar.
2010 – Kreta, Chania, Palaiochora i Plakias, wybrzeże północne i południowe.
10 – 20 października 2019 – Rodos
Przelot do Aten 2,5 godziny potem na Rodos 1 godzina. Stresująca przesiadka na drugi samolot na Rodos – nigdy więcej!
Hotel Lefka, Kokkidiki str. 4, róg Canada, supermarket Papou
Plaża Zefyros w mieście Rodos. Plaża piękna, ale przy ruchliwej ulicy (jezdni).
Plaża na zachodnim wybrzeżu (Morze Egejskie) przed kasynem.
Wycieczka promem na Symi, wioska rybacka i klasztor klasztor Św. Michała Archanioła w Panormitis
Plaża Tsambika, wybrzeże wschodnie, 1 godz. autobusem z KTEL bus terminal
Najgorsze miasto to Faliraki, koszmar turystycznej komerchy. Przejeżdżaliśmy tam autobusem w drodze na Tsambikę.
Bardzo drogie przejazdy autobusami i taksówkami, ale inaczej się nie dało. Dwa leżaki i parasol na plaży kosztują 10 euro.
Na kolację nasza gospodyni Irena w Lefce podała musakę. PYSZNĄ!
Lindos wycieczka autobusem, godzina jazdy z Rodos. Weszliśmy na Akropol, pobłądziliśmy uliczkami i poszliśmy na plażę. Zrobiła się burza i schroniliśmy się przed lekkim deszczem w tawernie na plaży. Zjedliśmy sałatkę grecką (dali bez oliwy!!!), Światek zjadł też smażone ośmiorniczki, ja souvlaki z pieczonymi ziemniakami i sosem tsatziki. Pieczone ziemniaki były wyśmienite, moja reszta niesmaczna.
Horiatiki podają z plastrem fety położonym na wierzchu, nie wkrojonym.
SKŁAD SAŁATKI GRECKIEJ PO GRECKU u greckiej gospodyni:
pomidory, cienkie paski papryki, cieniutkie paski cebulki nieostrej, ogórek, oliwki i feta. Plus oliwa i ocet. NIE MA SAŁATY, może nie być ogórka, może być kapusta – zależy co się ma na składzie.
Główna przyprawa to oregano. Natomiast sera jest mało!! Dosłownie pasek na dużą miskę położony na wierzchu.
Sałatka grecka wiejska, (ngr. χωριάτικη σαλάτα – choriatiki salata, IPA: [xorˈjatiki saˈlata]), dosł. „wiejska sałatka” – tradycyjna sałatka kuchni greckiej, podawana w różnych wariantach, znana i jadana na całym świecie.
W wersji z Grecji: grubo pokrojone pomidory i ogórki, czerwona cebula w plastrach, oliwa, ser feta (w lokalach – w plastrze, feta po grecku – plaster), niekiedy dodaje się oliwki brązowe, czasem także zielone. Zieloną, słodką paprykę w plastrach, kapary, anchois, oraz obowiązkowo – jako przyprawę – oregano. Sałatka ta w różnych wariantach (np. z sałatą, octem winnym, serem feta pokrojonym w kostkę) jest serwowana powszechnie, także w restauracjach typu fast-food.
U pani Ireny jedliśmy delikatną rybę duszoną w warzywach, przedtem zupę z pierogiem nadziewanym czymś tam i na deser jabłko i banan w jogurcie.
Na kolację choriatiki, pierożek z serem i gigantyczna porcja dolmades czyli gołąbki plus dwie papryki nadziewane ryżem i mięsem. Gołąbki w liściach kapusty, nie winogron. Bo z winogron to tylko świeżych, na wiosnę, kiedy są miękkie, a teraz jest sezon na kapustę, to zawija się w liście kapusty. Liście winogron zamarynowane pani Irena ma w słoiku, ale z nich robi gołąbki w ostateczności, jak nie ma innych, świeżych.
Choriatki mogą być też bez ogórków, albo z dodatkiem kapusty lub innych dodatków.
Posumowanie finansowe:
- Bilet lotniczy tam i z powrotem na dwie osoby 1300 (mogłam mieć za 1000 zł, ale przegapiłam)
- Pokój na 10 dni (po 25 euro za noc) ze śniadaniami i 4 obiady (zawsze za dwie osoby) 500 euro
- Bilety autobusowe na Rodos 100 euro
- Taksówki 79 euro
- Prom na Symi 40 euro
- Leżaki na plażę 6 razy po 10 euro czyli 60 euro
- Olejek do opalania 12 euro
- Zakupy spożywcze w Supermarket Papou 70 euro
- Knajpa obiad ośmiorniczki i souvlaki plus bilet wstępu na Akropol 48 euro
- Razem 1200 euro czyli 5100 złotych
Prezenty osobiste wydatki na Rodos:
Portfel 40 euro, biżuteria (wisior, bransoletka i kolczyki z opalem) 150 euro czyli 650 złotych
Najnowsze komentarze