Jak ugotować jajko na miękko

Jajka wyjąć z lodówki przed gotowaniem, tak żeby nie były zimne. Muszą mieć temperaturę pokojową.

Nalać wody do garnka i zagotować. Ciepłe jajko kłaść na łyżce do zupy. UWAGA! woda musi się cały czas gotować w garnku, więc ilość wody trzeba dobrać do ilości przygotowywanych jajek. Gdy gotujemy 5 jajek wkładamy je delikatnie łyżką do 2 litów gotującej się wody! Trzymamy na gazie dokładnie:

3,5 minuty (jajka rozmiar S),

4 minuty (jajka rozmiar M),

5 – 5,5 minuty (jajka rozmiar L).

Wyjmujemy łyżką i delikatnie schładzamy aby zatrzymać proces gotowania.

I jajko na miękko gotowe, ani za płynne, ani za twarde.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *