SPRAWA SAŁATY
Oto mój sposób na to jak przechować długo sałatę
1. Świeże liście sałaty płuczę dokładnie w kilku wodach. Liść po liściu.
2. Kiedy trochę obcieknie (ale wciąż będzie nieco wilgotna) układam ją na papierowym ręczniku i luźno zwijam w rulonik. Jeśli sałata będzie zbyt mocno zwinięta pogniecie się, a na jej powierzchni pojawią się ciemne plamki.
3. Sałatę zawiniętą w rulon zawijam jeszcze w ściereczkę. Także luźno, aby sałata nie była zgnieciona. I wkładam ją do lodówki.
4. Tak przygotowana sałata poleży nawet 7 dni.
W ten sposób można przechować też każde inne zielone liście: jarmuż, szpinak, szczypior, świeże zioła.
Sposób na chrupiącą sałatę:
1. Sałatę lodową odwijamy z opakowania, pozbywamy się 2-3 wierzchnich liści.
2. Sałatę kroimy na pół lub na ćwiartki. Jeśli zależy wam by liście pozostały całe – rozbierzcie główkę sałaty lodowej odłamując liście.
3. W misce przygotowujemy zimną wodę, zanurzamy w niej sałatę i zostawiamy na ok 15 min.
4. Po tym czasie sałatę wyjmujemy na durszlak i zostawiamy na chwilę by obciekła lekko.
5. Sałatę przekładamy do miski lub na talerz i wstawiamy do lodówki na dolną półkę, zostawiamy na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
6. Po tym czasie cieszymy się chrupiącą, sprężysta sałatą
Inny sposób na chrupiącą sałatę:
Liście sałaty szybko tracą swoją jędrność, co wtedy zrobić. Aby sałata w surówce była jędrna i chrupka, oczyszczone liście i wysuszone, nie mogą być wilgotne, przed przyprawieniem należy włożyć do foliowej torebki, zamknąć ją szczelnie i wstawić na 10 minut do lodówki.
Inny sposób na chrupiącą sałatę:
Najnowsze komentarze