Od Olgi Smile, mają lekko orientalny smak.
Uwaga! Po upieczeniu zmniejszą się o połowę!
PIECZONE PIECZARKI – SKŁADNIKI:
- 1200 g pieczarek
- 3 cebule
- 1 łyżeczka ziaren kuminu (ja miałam całe, możesz użyć mielonych)
- 1 łyżeczka ziaren kolendry (ja miałam całe, możesz użyć mielonych)
- 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu (ja miałam całe, możesz użyć mielonych)
- 2 łyżeczki soli
- 1 ostra papryczka suszona lub ½ łyżeczki w proszku
- 60 ml oleju
- opcjonalnie – kolendra lub natka pietruszki do posypania
PIECZONE PIECZARKI – PRZEPIS:
- Pieczarki czyszczę, nie obieram ich, jedynie przycinam nóżki.
- Cebule obieram i kroję w piórka.
- Do młynka do mielenia kawy wkładam wszystkie przyprawy włącznie z solą i mielę na jednolity proszek.
- W kubku mieszam przyprawy w olejem.
- Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni. Na dnie nierdzewnej formy do pieczenia układam cebulę, wkładam pieczarki i polewam olejem z przyprawami. Mieszam bardzo dokładnie.
- Wstawiam pieczarki d piekarnika i piekę przez 20-25 minut.
- Pieczone pieczarki podaję jako dodatek do obiadu lub zjadamy je na kanapkach!
Najnowsze komentarze