SKŁADNIKI: (wg Olgi Smile, do wypróbowania)
- 750 g boczniaków
- 1 sztuka chili – papryczka ostra
- 5-7 ząbków czosnku
- 60 ml oliwy około, może być więcej lub mniej
- 1 pęczek koperku
- 1/2 łyżeczki soli i pieprz kolorowy do smaku
- 2 łyżki octu balsamico (można dodać sok z cytryny)
- 3 łyżki oleju do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Na patelni rozgrzewam 1 łyżka oleju, wkładam boczniaki dość ciasno i smażę. Gdy zaczynają skwierczeć na patelni stawiam garnek o takiej średnicy aby docisnął boczniaki do patelni. Tak smażę około 3-4 minut. Następnie garnek zdejmuję i smażę dalej z obu stron.
- Do miski wlewam oliwę, dodaje przepuszczone przez praskę ząbki czosnku, posiekaną drobno chili bez pestek, poszatkowaną natkę, ocet i przyprawy. Mieszam.
- Boczniaki zalewam marynatą. Mieszam dokładnie i zostawiam minimum na 1 godzinę.
- Boczniaki przekładam do słoika, używam na kanapki lub do gorących ziemniaków.
Najnowsze komentarze