Skrzydełka w sosie BBQ cytrynowo imbirowym wg Lidla

Składniki

  • cebula – 0,5 szt.
  • ząbek czosnku – 2 szt.
  • konfitura cytrynowa z imbirem – 230 g
  • olej rzepakowy – 1 łyżka
  • pomidory krojone z puszki – 4 łyżki
  • skórka cytryny tarta – 1 łyżka
  • kurczak skrzydełko – 1 kg
  • sos sojowy – 4 łyżki
  • woda – 0,33 niepełna szklanka

Dekoracja

  • cytryna – 0,5 szt.
  • kolendra świeża – 1 łyżka

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • tarkę o drobnych oczkach
  • papier do pieczenia
  • blachę

Sposób przygotowania:

KROK 1: KROIMY I PODSMAŻAMY WARZYWA

Czosnek kroimy w cienkie plasterki, pół cebuli w pióra. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę i czosnek na małym ogniu, aż się zeszkli.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS BARBECUE

Następnie dodajemy połowę konfitury po łyżce, cały czas podsmażając. Do cebuli zasmażonej z konfiturą wlewamy 4 łyżki sosu sojowego i mieszamy przez ok. 3 minuty. Po tym czasie dodajemy wodę, pulpę z pomidorów i skórkę z cytryny. Całość zagotowujemy, cały czas mieszając. Po zagotowaniu dodajemy pozostałą konfiturę i dalej gotując, mieszamy.

KROK 3: MARYNUJEMY I PIECZEMY SKRZYDEŁKA

Skrzydełka przekładamy do garnka z gotowym sosem BBQ i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane mięso przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 40-45 minut.

KROK 4: PODAJEMY SKRZYDEŁKA

Gotowe skrzydełka przekładamy na talerz i ozdabiamy połową cytryny pokrojoną na cztery części oraz porwanymi na kawałki gałązkami kolendry.

 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.