Składniki
- cebula – 0,5 szt.
- ząbek czosnku – 2 szt.
- konfitura cytrynowa z imbirem – 230 g
- olej rzepakowy – 1 łyżka
- pomidory krojone z puszki – 4 łyżki
- skórka cytryny tarta – 1 łyżka
- kurczak skrzydełko – 1 kg
- sos sojowy – 4 łyżki
- woda – 0,33 niepełna szklanka
Dekoracja
- cytryna – 0,5 szt.
- kolendra świeża – 1 łyżka
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- tarkę o drobnych oczkach
- papier do pieczenia
- blachę
Sposób przygotowania:
KROK 1: KROIMY I PODSMAŻAMY WARZYWA
Czosnek kroimy w cienkie plasterki, pół cebuli w pióra. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę i czosnek na małym ogniu, aż się zeszkli.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS BARBECUE
Następnie dodajemy połowę konfitury po łyżce, cały czas podsmażając. Do cebuli zasmażonej z konfiturą wlewamy 4 łyżki sosu sojowego i mieszamy przez ok. 3 minuty. Po tym czasie dodajemy wodę, pulpę z pomidorów i skórkę z cytryny. Całość zagotowujemy, cały czas mieszając. Po zagotowaniu dodajemy pozostałą konfiturę i dalej gotując, mieszamy.
KROK 3: MARYNUJEMY I PIECZEMY SKRZYDEŁKA
Skrzydełka przekładamy do garnka z gotowym sosem BBQ i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane mięso przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 40-45 minut.
KROK 4: PODAJEMY SKRZYDEŁKA
Gotowe skrzydełka przekładamy na talerz i ozdabiamy połową cytryny pokrojoną na cztery części oraz porwanymi na kawałki gałązkami kolendry.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.