Pyszny sos Iwony do sałaty, robiony błyskawicznie. Ważne: sałata ma być sucha, wtedy sos świetnie się rozprowadza i oblepia listki.
Wymieszać oliwę z octem balsamicznym, sokiem z cytryny i dosłodzić miodem w płynie. Polać sałatę i rozprowadzić sos po listkach. Oprószyć na patelni ziarna dyni aż będę chrupkie i zaczną strzelać. Posypać nimi sałatę.
Uwaga: jak jest za dużo octu balsamicznego, to sos może być gorzki.
Klasyczne proporcje: 4 do 1, czyli 4 miarki oliwy + 1 miarka octu lub soku z cytryny
Podstawowe składniki:
– oliwa extra vergine
– ocet winny, jabłkowy lub sok z cytryny.
– musztarda, czosnek, poszatkowana drobno szalotka – dla nadania ostrości
– szczypta soli i cukru (lub miodu)
WYKONANIE
Krok 1 – rozpuszczenie soli i cukru w occie lub soku z cytryny
Krok 2 – dodanie pozostałych składników, np. musztardy, posiekanych lub suszonych ziół, cebulki, zmiażdżonego czosnku i dokładnie wymieszanie
Krok 3 – dodanie oliwy i dokładne wymieszanie, by składniki się połączyły i powstała emulsja
Do mieszania stosuję małą trzepaczkę do piany. Gdy robię większą ilość sosu, używam po prostu słoika ze szczelną nakrętką.
- Sól, pieprz
- 50 ml soku z pomarańczy
- 100 ml oliwy Delicato
- Mix sałat i warzyw
Najnowsze komentarze