Sos winegret i pyszny sos do sałaty Iwony M.

Pyszny sos Iwony do sałaty, robiony błyskawicznie. Ważne: sałata ma być sucha, wtedy sos świetnie się rozprowadza i oblepia listki.

Wymieszać oliwę z octem balsamicznym, sokiem z cytryny i dosłodzić miodem w płynie. Polać sałatę i rozprowadzić sos po listkach. Oprószyć na patelni ziarna dyni aż będę chrupkie i zaczną strzelać. Posypać nimi sałatę.

Uwaga: jak jest za dużo octu balsamicznego, to sos może być gorzki.

Klasyczne proporcje: 4 do 1, czyli 4 miarki oliwy + 1 miarka octu lub soku z cytryny

Podstawowe składniki:

– oliwa extra vergine

– ocet winny, jabłkowy lub sok z cytryny.

– musztarda, czosnek, poszatkowana drobno szalotka –  dla nadania ostrości

– szczypta soli i cukru (lub miodu)

WYKONANIE

Krok 1 – rozpuszczenie soli i cukru w occie lub soku z cytryny

Krok 2 – dodanie pozostałych składników, np. musztardy, posiekanych lub suszonych ziół, cebulki, zmiażdżonego czosnku i dokładnie wymieszanie

Krok 3 – dodanie oliwy i dokładne wymieszanie, by składniki się połączyły i powstała emulsja

Do mieszania stosuję małą trzepaczkę do piany. Gdy robię większą ilość sosu,  używam po prostu słoika ze szczelną nakrętką.

DRESSING cytrynowy firmy Monini:
  • Sól, pieprz
  • 50 ml soku z pomarańczy
  • 100 ml oliwy Delicato
  • Mix sałat i warzyw
SOS Vinaigrette MONINI:
100 ml oliwy classico + 50 ml octu balsamicznego + sól i pieprz
OLIWA stopniowanie aromatu DELICATO (umiarkowany) – CLASSICO (pełny i harmonijny) – GRAN FRUTTATO (wyrazisty) ——SOS

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *