Sos porowy

Wygląda świetnie. Nadaje się do mięs, ryb, można zapiekać z nim mięsa.

  • pół pora
  • 1 czerwona cebula
  • łyżeczka masła
  • szklanka białego wina półsłodkiego
  • 250 ml śmietany kremówki
  • ewentualnie mascarpone do zagęszczenia

Pora posiekać cieniutko i zblanszować we wrzątku – 3 minuty. Podsmażyć cebulkę na patelni. Zmniejszyć ogień i wlać wino (można bez wina, wtedy tyle samo śmietany kremówki). Wlać śmietankę, odparować sos o ok. 1/3 do połowy. Kiedy płyny odparują ok. połowy dołożyć pora, wymieszać i gotować ok. 1 minuty. Koniec. Sos jest dość rzadki. Można go zagęścić serem mascarpone.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *