Mój sos pomidorowy do spaghetti wstążek rurek + oddaszfartucha

Mój sos jest o dziwo prawie taki sam jak Tomka Strzelczyka! On dodaje jeszcze posiekanej czerwonej papryki, szczyptę chilli i na końcu blenduje.

MAKARON DODAJEMY DO SOSU I MIESZAMY. NIE POLEWAMY SOSEM MAKARONU!

Na patelni zeszklić na OLIWIE – bardzo drobno posiekaną cebulę, a najlepiej drobno posiekaną dymkę razem z częściami zielonymi. Oliwy dużo, bo to podstawa sosu. Pod koniec wrzucić zmiażdżony czosnek i chwilę poddusić (krótko, bo zgorzknieje!).

Dodać posiekanych świeżych pomidorów lub pulpy pomidorowej.

Dodać soli, pieprzu i cukru i na końcu kapkę śmietany.

OPCJONALNIE: Dodać drobno posiekanych oliwek, najlepiej czarnych. Ale MOŻE BYĆ BEZ OLIWEK.

Poddusić. Na końcu dodać posiekanej świeżej bazylii.

Jak nie ma dymki czy cebuli, też wyjdzie bardzo dobry. Wychodzi łagodny w smaku, aksamitny, świetny! PLUS PARMEZAN / GRAN PADANA.

 

cc

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *