Mój sos jest o dziwo prawie taki sam jak Tomka Strzelczyka! On dodaje jeszcze posiekanej czerwonej papryki, szczyptę chilli i na końcu blenduje.
MAKARON DODAJEMY DO SOSU I MIESZAMY. NIE POLEWAMY SOSEM MAKARONU!
Na patelni zeszklić na OLIWIE – bardzo drobno posiekaną cebulę, a najlepiej drobno posiekaną dymkę razem z częściami zielonymi. Oliwy dużo, bo to podstawa sosu. Pod koniec wrzucić zmiażdżony czosnek i chwilę poddusić (krótko, bo zgorzknieje!).
Dodać posiekanych świeżych pomidorów lub pulpy pomidorowej.
Dodać soli, pieprzu i cukru i na końcu kapkę śmietany.
OPCJONALNIE: Dodać drobno posiekanych oliwek, najlepiej czarnych. Ale MOŻE BYĆ BEZ OLIWEK.
Poddusić. Na końcu dodać posiekanej świeżej bazylii.
Jak nie ma dymki czy cebuli, też wyjdzie bardzo dobry. Wychodzi łagodny w smaku, aksamitny, świetny! PLUS PARMEZAN / GRAN PADANA.
cc
Najnowsze komentarze