Sos pieczarkowy ze śmietaną

Sos pieczarkowy Kuronia np. placków, do krokietów ziemniaczanych, do makaronu.

4 cebule – zesmażyć na maśle

1 kg pieczarek – pokroić w kostkę i dodać, poddusić

Oprószyć mąką, dodać śmietanę (0,25), koper, pieprz biały, warzywko

Inny sos pieczarkowy ze śmietaną

15dkg pieczarek
1 cebula
1grzybek suszony
1/2 margaryny
1łyżka kopiasta mąki
1 łyżka oleju
1/2 kostki bulionu grzybowego
1szkl wody
1 duża łyżka śmietany
wegeta, sól, pieprz biały

Posiekać cebulę, zeszklić na oleju + pokrojone pieczarki, odparować + margarynę, jak się rozpuści + mąkę wymieszać. Bulion rozpuścić w szklance gorącej wody, grzybka suszonego posiekać na desce, zalać filiżanką wrzątku. Do pieczarek+ bulion, grzybka z wodą, wymieszać dobrze, doprawić do smaku wegetą i oprószyć pieprzem białym, dusić 5 min. Na koniec + łyżkę śmietany.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *