Sos jest rewelacyjny w smaku. Najlepsze skrzydełka jakie dotąd zrobiłam.
Składniki sosu:
- główka czosnku
- 5 łyżek ketchupu
- 1/2 chilli świeże
- 4 łyżki miodu
- 5 łyżek sosu sojowego Kikkoman
- 20 g masła
- ziarno sezamowe do posypania
Skrzydełka osolić i polać odrobiną oleju. Wstawić do piekarnika 230 st. na około 30 minut. W porywach dłużej aż do 1 godz, po 30 minutach zwiększyłam temp. do 250 stopni!
Pół chilli i czosnek posiekać. Na rozgrzane masło na patelni dajemy czosnek i chilli. Lekko je uprażyć. Teraz wlać miód. Czekamy chwilę, aż miód się zapieni i bąbelkuje. Teraz dodajemy ketuchup. Na końcu sos sojowy.
Do gorącego sosu dodajemy już upieczone skrzydełka i mieszamy z sosem. Wyjmujemy i posypujemy sezamem. Tak można dodać każde uprzednio upieczone mięso.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.