Skrzydełka i sos miodowo czosnkowy do skrzydełek, żeberek genialny

Sos jest rewelacyjny w smaku. Najlepsze skrzydełka jakie dotąd zrobiłam.

Składniki sosu:

  • główka czosnku
  • 5 łyżek ketchupu
  • 1/2 chilli świeże
  • 4 łyżki miodu
  • 5 łyżek sosu sojowego Kikkoman
  • 20 g masła
  • ziarno sezamowe do posypania

Skrzydełka osolić i polać odrobiną oleju. Wstawić do piekarnika 230 st. na około 30 minut. W porywach dłużej aż do 1 godz, po 30 minutach zwiększyłam temp. do 250 stopni!

Pół chilli i czosnek posiekać. Na rozgrzane masło na patelni dajemy czosnek i chilli. Lekko je uprażyć. Teraz wlać miód. Czekamy chwilę, aż miód się zapieni i bąbelkuje. Teraz dodajemy ketuchup. Na końcu sos sojowy.

Do gorącego sosu dodajemy już upieczone skrzydełka i mieszamy z sosem. Wyjmujemy i posypujemy sezamem. Tak można dodać każde uprzednio upieczone mięso.

 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.