Sos czosnkowy

Prosty sos czosnkowy na zimno i na gorąco:

  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 ząbki czosnku – czosnek granulowany! Mieszane czosnki – świeży i granulowany.
  • zioła prowansalskie
  • pół łyżeczki cukru
  • sól, pieprz do smaku
  1. Do jogurtu dodać majonez – konsystencja powinna być lejąca, niezbyt gęsta.
  2. Dodać 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę – ilość zależy jaką intensywność smaku chcemy uzyskać.
  3. Dodaj czosnku granulowanego – ma niepowtarzalny smak.
  4. Wsyp pół łyżeczki cukru i zioła prowansalskie.
  5. Na koniec sól, pieprz do smaku. Wymieszaj, odstaw do lodówki na trochę, żeby się przegryzł.

Wersja wypasiona wg Pascala Brodnickiego:

  • cała główka czosnku
  • garnek z zimną wodą
  • 300 ml śmietany 36%
  • tymianek / oregano / rozmaryn (suszone) – szczypta soli – czarny pieprz

Przygotowanie:

Obierz czosnek i wszystkie ząbki zblanszuj – wrzuć do wrzątku, obniż temperaturę i gotuj 3 – 4 min. Następnie odcedź czosnek. Do garnka z czosnkiem dodaj śmietanę, zioła oraz sól i pieprz. Całość gotuj na bardzo wolnym ogniu przez 10 – 15 min, po czym całość zmiksuj i sos jest gotowy!

 

xxx

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *