Prosty sos czosnkowy na zimno i na gorąco:
- 180 g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- 3 ząbki czosnku – czosnek granulowany! Mieszane czosnki – świeży i granulowany.
- zioła prowansalskie
- pół łyżeczki cukru
- sól, pieprz do smaku
- Do jogurtu dodać majonez – konsystencja powinna być lejąca, niezbyt gęsta.
- Dodać 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę – ilość zależy jaką intensywność smaku chcemy uzyskać.
- Dodaj czosnku granulowanego – ma niepowtarzalny smak.
- Wsyp pół łyżeczki cukru i zioła prowansalskie.
- Na koniec sól, pieprz do smaku. Wymieszaj, odstaw do lodówki na trochę, żeby się przegryzł.
Wersja wypasiona wg Pascala Brodnickiego:
- cała główka czosnku
- garnek z zimną wodą
- 300 ml śmietany 36%
- tymianek / oregano / rozmaryn (suszone) – szczypta soli – czarny pieprz
Przygotowanie:
Obierz czosnek i wszystkie ząbki zblanszuj – wrzuć do wrzątku, obniż temperaturę i gotuj 3 – 4 min. Następnie odcedź czosnek. Do garnka z czosnkiem dodaj śmietanę, zioła oraz sól i pieprz. Całość gotuj na bardzo wolnym ogniu przez 10 – 15 min, po czym całość zmiksuj i sos jest gotowy!
xxx
Najnowsze komentarze