Dżem winogronowy

Oto na bazarze piękne, pachnące, polskie winogrona. Kupiłam od razu. Z miejsca przywołały wspomnienia. Działkę Dziadka, na którą często nas jako dzieci z babcią zabierał. Porośnięty winoroślą domek, drzewka morelowe, peonie, kanapki z masłem, pomidorem z krzaka i solą. Kopanie motyką w ziemi, malutki stołeczek. Oblewanie się z moim bratem wodą ze szlaucha. Już mi się łza w oku kręci. A wracając do winogron… Zrobię z nich dżem!

Dżem z ciemnych winogron (polskich)

1 kg winogron
1/2 kg cukru
1 niecała saszetka żelfixu 2:1

Winogrona pozbawić łodyg, umyć, wrzucić do garnka, zasypać cukrem, odstawić na parę godzin a najlepiej na noc. Gotować ok. pół godziny, aż owoce zmiękną i popękają. Przecedzić przez sito, żeby pozbyć się pestek i skórek. Do soku wsypać żelfix, podgrzać, przelać do wyparzonych słoików. Słoiki odwrócić do góry dnem, aż się zassą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *