Młoda kapusta zasmażana na gęsto

Proporcje dla 4 – 6 osób (około 3 litrów kapusty). Do zasmażonej kapusty można dodać skwareczek lub drobno pokrojonego boczku i jeść z czarnym chlebem.

  • 2-3 główki młodej kapusty zależnie od wielkości
  • 4 spore cebule
  • 100 g masła oleju
  •  2 czubate łyżki mąki
  • sól, pieprz,
  • ocet, cukier do smaku
  • pęczek koperku
  1. Kapustę szatkujemy i zalewamy wodą, dusimy na małym ogniu ok. 20 minut. Powinna być bardzo miękka.
  2. Cebule smażymy na patelni a potem dosypujemy trochę mąki i podsmażamy zasmażkę. Gdy się zrumieni dodajemy ją do kapusty, tak, aby zgęstniała.
  3. Kapustę podgrzewamy z zasmażką przez kilka sekund, żeby zabulgotała, dodajemy koperek.
  4. Najważniejsze – doprawiamy solą, octem i cukrem, żeby była słodko-kwaśna.

Zdjęcie: www.slaskiesmaki.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *