Wyśmienite ogórki małosolne można zrobić w domu. Kupujemy małe, jędrne ogóreczki, około 1,5 kilo na duży garnek.
OGÓRKI MOCZYMY W ZIMNEJ WODZIE 4-5 GODZIN, ŻEBY NAPĘCZNIAŁY WODĄ, NIE BYŁY SUCHE!! Ściskamy każdy, czy nie jest pusty w środku. Jeśli jest, moczymy dłużej.
Do ciepłej wody dodajemy 2 łyżki gorczycy, która dopiero namoczona w wodzie odda swój aromat.
SÓl 1,5 płaskiej łyżki na litr wody (Okrasa)
Ponadto potrzebujemy:
- świeży korzeń chrzanu, najlepiej z liśćmi – siekamy wzdłuż
- 2 duże świeże liście chrzanu
- całą główkę świeżego, młodego czosnku – siekamy na kawałki z łupiną
- duży pęd kopru ze świeżym kwiatostanem – nie zwiędły, musi intensywnie pachnieć.
- kilka liści wiśni / porzeczki / młodego dębu – co kto ma (dąb nadaje ogórkom zapach jak z beczki)
W osobnym garnku nastawiamy wodę na zagotowanie. Ogórki wkładamy do kamionkowego garnka warstwami, przekładając je warstwami dodatków. Ale bez nich też się uda, jeżeli wszystkie inne dodatki będą świeże i pachnące. Zagotowaną solanką trochę przestygniętą (nie gorącą!) zalewamy ogórki.
OGÓRKI KISZONE DO SŁOIKÓW
- 6 słoików 1,7 l
- 8 kg ogórków
- 4 l wody
- 4 duże łyżki soli
- 2 główki czosnku
- koper, liście chrzanu, liście wiśni
Najnowsze komentarze