Ogórki małosolne i kiszone do słoików na zimę

Wyśmienite ogórki małosolne można zrobić w domu. Kupujemy małe, jędrne ogóreczki, około 1,5 kilo na duży garnek.

OGÓRKI MOCZYMY W ZIMNEJ WODZIE 4-5 GODZIN, ŻEBY NAPĘCZNIAŁY WODĄ, NIE BYŁY SUCHE!! Ściskamy każdy, czy nie jest pusty w środku. Jeśli jest, moczymy dłużej.

Do ciepłej wody dodajemy 2 łyżki gorczycy, która dopiero namoczona w wodzie odda swój aromat.

SÓl 1,5 płaskiej łyżki na litr wody (Okrasa)

Ponadto potrzebujemy:

  • świeży korzeń chrzanu, najlepiej z liśćmi – siekamy wzdłuż
  • 2 duże świeże liście chrzanu
  • całą główkę świeżego, młodego czosnku – siekamy na kawałki z łupiną
  • duży pęd kopru ze świeżym kwiatostanem – nie zwiędły, musi intensywnie pachnieć.
  • kilka liści wiśni / porzeczki / młodego dębu – co kto ma (dąb nadaje ogórkom zapach jak z beczki)

W osobnym garnku nastawiamy wodę na zagotowanie. Ogórki wkładamy do kamionkowego garnka warstwami, przekładając je warstwami dodatków. Ale bez nich też się uda, jeżeli wszystkie inne dodatki będą świeże i pachnące. Zagotowaną solanką trochę przestygniętą (nie gorącą!) zalewamy ogórki.

 

OGÓRKI KISZONE DO SŁOIKÓW

  • 6 słoików 1,7 l
  • 8 kg ogórków
  • 4 l wody
  • 4 duże łyżki soli
  • 2 główki czosnku
  • koper, liście chrzanu, liście wiśni
Jeżeli nie wiemy jakiej świeżości są ogórki, to wkładamy je na 2-3 lub 4-5 godzin do zimnej wody, żeby się napiły. Wtedy po otwarciu słoików nie będą skapciałe i puste w środku, tylko chrupiące, i nie gorzkie. Chyba że mamy świeżo zerwane. 
Na 4 litry wody 4 czubate łyżki soli kamiennej niejodowanej (na 4 duże słoiki 1,7 litra).
Doprowadzić do wrzenia.
Liście chrzanu, wiśni/porzeczki/dębu, kwiat kopru, świeży, młody czosnek.
 
Do słoika wkładamy ogórki plus liście plus kwiat kopru wraz z łodyżką (w łodyżce jest najwięcej aromatu). Łodygi chrzanu z liści też powciskać do słoika. 3-4 ząbki czosnku na słoik.
 
Żeby słoik nie pękł wkładamy metalową łyżkę do słoika na wierzch tak, żeby z jednej strony dotykała i z drugiej strony dotykała i wtedy wlewamy gorącą solankę.
 
Wody nalewamy do pełna i od razu zakręcamy bardzo mocno i stawiamy do góry dnem. Odwrócone mają stać około 2 dni. Odstawiamy w chłodne miejsce do zimy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *