Hiszpańska biała sangria

Składniki na 1,5 litra białej sangrii:

  • Jedna butelka białego wina wytrawnego lub półwytrawnego
  • Sok z 3 lub 4 cytryn
  • Dobra odrobina słodkiego wina (np. muszkatołowego lub podobnego)
  • 2 brzoskwinie
  • Garść winogron
  • 1 duża łyżka cukru (opcjonalnie)
  • 1 puszka napoju gazowanego (opcjonalnie)
  • Kostki lodu
  • Duży dzbanek

Wskazówki:

    1. Jeśli chcesz dodać cukier, zacznij od rozpuszczenia go w 50 ml gorącej wody, co ułatwi jego rozpuszczenie się w winie.
    2. Wlej białe wino i muszkatoł do miski lub dużej miski. Dodaj cukier, jeśli chcesz, i mieszaj, aż się rozpuści.
    3. Wyciśnij sok z cytryn i dodaj go do wina, następnie wymieszaj.
    4. Obierz i pokrój brzoskwinie na dość duże kawałki. Dodaj je do napoju razem z winogronami.
    5. Pozostawić na chwilę do maceracji, a następnie podać wino z owocami w dzbanku z kostkami lodu.
Źródło: strona hiszpańska od Bartka
https://fascinatingspain.com/gastronomy/spanish-cuisine-recipes/spanish-homemade-white-sangria-recipe/
Jest też przepis na czerwoną sangrię:
https://fascinatingspain.com/gastronomy/spanish-cuisine-recipes/spanish-homemade-sangria-recipe/

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.