Wg słownika PWN KORDIAŁ to mocny, szlachetny napój alkoholowy sporządzany z dodatkiem owoców lub ziół, stosowany niekiedy jako lek wzmacniający.
U nas kordiał limonkowy to słodko-kwaśny, orzeźwiajacy syrop powstały w wyniku maceracji startej skórki, części owocu limonki i cukru. Tak powstały limonkowy syrop idealnie nada się do przygotowania drinków np. popularnego Gimleta, lemoniady limonkowej czy nalewki.
Wkurzające jest ciągłe wyciskanie limonek do drinków.
Dlatego robimy kordiał, który w drinkach zastąpi nam sok limonkowy i cukier, bo w kordiale oba te składniki właśnie są połączone.
Kordiał limonkowy
- 10 limonek
- 300g cukru
- 400ml wody
Limonki pomoczyć w gorącej wodzie z sodą, żeby usunąć chemię, potem je sparzyć wrzucając na krótko do wrzątku. Całe limonki zblendować razem z cukrem i wodą.
Mój malakser to nie blender, nie zblenduje idealnie, więc będą pływać nierozdrobnione części. Po rozdrobnieniu przecedziłam zawartość malaksera przez sito, a pulpę wyrzuciłam, bo jest gorzka. Justyna przesiewa całość przez gazę.
Przelać do wyparzonej butelki, przechowywać w lodówce. Podobno może stać całe lato.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.