Rozkosznego trzeba poczytać, bo jego opisy, rady i komentarze są fenomenalne i przydatne. Z niektórych dodatków można zrezynować jak nie ma, np. z lawendy do moreli itp.
Lato zamknięte w słoiku, a dokładnie to najlepsza część lata: wspomnienie jagodzianek i zbierania jagód w lesie. Brudnych palców, które wcale nie są sine, a purpurowe od podjadania. Zawsze moje konfitury podkręcam jakimś dodatkiem a to morelę lawendą, a to malinę różą. Jagody mają jedno słuszne towarzystwo – wanilię. Jeśli nie macie na stanie lasek wanilii (najlepiej zamawiać przez internet, dużo taniej), to zastąpcie je cukrem waniliowym, podmieniając część klasycznego.
Konfitura brzoskwiniowa z rozmarynem
Konfitura jagodowa z wanilią
Konfitura malinowo – różana. Użył suszonych płatków róży.
Konfitura morelowa z lawendą. Morela jest owocem, który idealnie się nadaje do smażenia przetworów. Nie ma za dużo wody, a po rozpadnięciu przyjmuje przyjemną dla języka, rozpływającą się, kremową konsystencję.
Konfitura z migdałami i cydrem
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.