Jogurt naturalny najlepiej grecki

W porównaniu do jogurtu naturalnego zawiera więcej tłuszczu i mniej węglowodanów. Powinien zawierać tylko dwa składniki: mleko (nie z proszku) i kultury bakterii. Oryginalny jogurt grecki jest śmietankowy i tak gęsty, że można go kroić.

  • Dodanie awokado do gęstego jogurtu greckiego pozwoli przygotować pyszną pastę na pieczywo. Wymieszaj ¼ szklanki jogurtu greckiego z połową rozgniecionego widelcem awokado. Pastę dopraw sokiem z cytryny, czosnkiem, solą, pieprzem i ostrą papryczką chili.
  • Nic tak nie sprawi, że mięso będzie kruche i soczyste, jak marynata z wykorzystaniem jogurtu greckiego. Najlepiej sprawdzi się w przypadku chudego mięsa, takiego jak kurczak czy indyk. Do szklanki jogurtu greckiego wystarczy wycisnąć dwa ząbki czosnku, dodać sok z połowy cytryny, przyprawić solą i pieprzem, a także ulubionymi przyprawami, takimi jak curry czy tymianek. Tak zamarynowane mięso powinno leżeć w lodówce przynajmniej osiem godzin.
  • Jogurt grecki jest świetny jako dodatek do sosów na ciepło, sprawdza się lepiej niż śmietana i jest bardziej neutralny w smaku. Z sosem tabasco i ziołami jako sos do warzyw na ciepło. Dobry jest też wymieszany np. z ajvarem, jako dip do nachosów albo warzyw pokrojonych w słupki.
  • Sos grecki: jogurt, drobno pokrojone małosolne (lub kiszone) ogórki, koperek, czosnek, czarne oliwki, oliwa z oliwek
  • Deser lub śniadanie: jogurt grecki polany miodem i posypany orzechami włoskimi. Można ułożyć warstwami dla estetyki i wyglądu zewnętrznego.
Dressing do sałaty, do zupy zamiast śmietany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *