Humus po arabsku

Dobry hommos musi być lekko kwaskowaty, z wyczuwalnym smakiem czosnku i oliwy. Bardzo ważna jest jakość dodawanej do hommosu pasty z nasion sezamu czyli tahini. Dobra tahini nie może być ani odrobinę gorzka w smaku (bez innych dodatków niż uprażony sezam), bo gorycz tahini bardzo szybko przejdzie do hommosu i zastąpi ten pożądany, lekko orzechowy smak.
Hommos podajemy jako przystawkę, jako danie na kolację, jako dodatek do innych dań – zapiekanych warzyw, do mięs, etc. Z kawałkami arabskiego chleba, miękkiego lub przypieczonego i natką pietruszki (która doskonale oczyszcza oddech z czosnkowego aromatu;)
Składniki dla 3-4 osób
Przygotowanie
 
Cieciorkę namoczyć na noc. Na drugi dzień gotujemy ok. 2 godziny na wolnym ogniu do miękkości. Odcedzamy (pozostawiamy nieco wody, w której się gotowała cieciorka i kilka ziaren cieciorki do przybrania dania) i miksujemy w blenderze. Dodajemy pastę tahini, czosnek, sok z cytryny i tyle oliwy, by powstała gładka masa. Przyprawiamy solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać nieco wody, w której gotowała się cieciorka. Wstawiamy do lodówki, przed podaniem polewamy oliwą, przybieramy odłożonymi ziarnami cieciorki i natką pietruszki, posypujemy papryką.
Jest to przepis podstawowy. Hommos z mięsem to bardziej treściwa odmiana tego popularnego dania. Hommos jest bardzo wdzięcznym daniem, które pochłonie inne dodatki tworzące z tej pysznej pasty zupełnie nową jakość. Do hommosu-bazy można dodać np. suszone pomidory, awokado, pastę paprykową i co wam w kubkach smakowych zagra 😉

Hommos, hummus (Msabaha na sposób damasceński)

To pyszne danie przekąskę można przygotować z suszonej cieciorki. Jest jednak praktyczny, znacznie szybszy sposób na przygotowanie porcji hommosu – wystarczy otworzyć puszkę. No prawie. Danie z puszki wymaga odpowiedniego dopieszczenia smaku czyli… po prostu doprawienia. To nic skomplikowanego. Przepis na 2-3 osoby.

Wszystkie składniki oprócz oliwy (masła klarowanego) zmiksować lub wymieszać. Wyłożyć na miseczkę, polać oliwą lub gorącym masłem wg uznania, posypać papryką i kuminem, przybrać pietruszką. Gotowe! Podawać z chlebem arabskim i warzywami jako samodzielne danie lub jako dip/dodatek do mięsa czy warzyw.

Hommos (hummus) z gotowanej cieciorki

Dobry hommos musi być lekko kwaskowaty, z wyczuwalnym smakiem czosnku i oliwy. Podawaj hommos z kawałkami arabskiego chleba, miękkiego lub przypieczonego, i natką pietruszki (która doskonale oczyszcza oddech z czosnkowego aromatu;)

Hommos można przygotować z suszonej cieciorki lub jako gotowe danie z puszki. Jeśli mamy czas preferujemy przygotowanie hummosu na ten pierwszy sposób i taki przepis zamieszczony jest poniżej.

Przepis na 2 szklanki hommosu

Cieciorkę namocz na noc. Na drugi dzień gotuj ok. 2 godziny na wolnym ogniu do miękkości. Odcedź (pozostaw nieco wody, w której się gotowała cieciorka i kilka ziaren cieciorki do przybrania dania) i zmiksuj w blenderze. Dodaj pastę tahini, czosnek, sok z cytryny i tyle oliwy, by powstała gładka masa. Przypraw solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodaj nieco wody, w której gotowała się cieciorka.

Wstaw do lodówki, przed podaniem polej oliwą i ziarnami cieciorki i natką pietruszki, posyp papryką.

Przepisy i składniki wzięte ze sklepu arabskie.pl

Zdjęcie plus cieciorka z humusem na gorąco: blog arabskiesmaki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *