- 2 szklanki suszonej cieciorki
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- ok. 1/2 łyżeczki soli, do smaku
- 1/2 szklanki pasty sezamowej tahini
- 1/2 świeżego soku z cytryny lub więcej, do smaku
- oliwa z oliwek
- szczypta pieprzu kajeńskiego lub papryki chilli grubomielonej
- do przybrania – ziarenka ciecierzycy, papryczka, chilli, kumin, natka pietruszki, warzywa.
Hommos, hummus (Msabaha na sposób damasceński)
To pyszne danie przekąskę można przygotować z suszonej cieciorki. Jest jednak praktyczny, znacznie szybszy sposób na przygotowanie porcji hommosu – wystarczy otworzyć puszkę. No prawie. Danie z puszki wymaga odpowiedniego dopieszczenia smaku czyli… po prostu doprawienia. To nic skomplikowanego. Przepis na 2-3 osoby.
- Puszka hommosu (hummusu)
- 3 łyżki pasty sezamowej tahini
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- zmiażdżony ząbek czosnku
- sól, papryka czerwona, kumin i sok z cytryny do smaku
- oliwa do polania dania lub gorące masło klarowane
Wszystkie składniki oprócz oliwy (masła klarowanego) zmiksować lub wymieszać. Wyłożyć na miseczkę, polać oliwą lub gorącym masłem wg uznania, posypać papryką i kuminem, przybrać pietruszką. Gotowe! Podawać z chlebem arabskim i warzywami jako samodzielne danie lub jako dip/dodatek do mięsa czy warzyw.
Hommos (hummus) z gotowanej cieciorki
Dobry hommos musi być lekko kwaskowaty, z wyczuwalnym smakiem czosnku i oliwy. Podawaj hommos z kawałkami arabskiego chleba, miękkiego lub przypieczonego, i natką pietruszki (która doskonale oczyszcza oddech z czosnkowego aromatu;)
Hommos można przygotować z suszonej cieciorki lub jako gotowe danie z puszki. Jeśli mamy czas preferujemy przygotowanie hummosu na ten pierwszy sposób i taki przepis zamieszczony jest poniżej.
Przepis na 2 szklanki hommosu
- 2 szklanki suszonej cieciorki
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- ok. 1/2 łyżeczki soli, do smaku
- 1/2 szklanki pasty sezamowej tahini
- 1/2 świeżego soku z cytryny lub więcej, do smaku
- oliwa z oliwek
- pieprz kajeński
- do przybrania – plasterki ogórka, papryka sproszkowana, natka pietruszki
Cieciorkę namocz na noc. Na drugi dzień gotuj ok. 2 godziny na wolnym ogniu do miękkości. Odcedź (pozostaw nieco wody, w której się gotowała cieciorka i kilka ziaren cieciorki do przybrania dania) i zmiksuj w blenderze. Dodaj pastę tahini, czosnek, sok z cytryny i tyle oliwy, by powstała gładka masa. Przypraw solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodaj nieco wody, w której gotowała się cieciorka.
Wstaw do lodówki, przed podaniem polej oliwą i ziarnami cieciorki i natką pietruszki, posyp papryką.
Przepisy i składniki wzięte ze sklepu arabskie.pl
Zdjęcie plus cieciorka z humusem na gorąco: blog arabskiesmaki
Najnowsze komentarze