Sos zaziki z kaparami

Dodatek do mięsa

Sos zaziki z kaparami

duży jogurt grecki lub bałkański
pół ogórka świeżego
ok.3 łyżek szczypiorku
ząbek czosnku
kapka oliwy
sól, pieprz
łyżeczka kaparów

Ogórka ścieramy na tarce bez skórki, szczypiorek siekamy, czosnek wyciskamy przez praskę, kapary drobniutko siekamy lub wyciskamy w wyciskarce do czosnku. To wszystko łączymy z jogurtem, dodajemy troszkę oliwy, sól, pieprz (najlepiej świeżo mielony).Można dodać troszkę soku z cytryny lub zagęścić serkiem śmietanowym.
Kapary wspaniale wzbogacają smak sosu. Jeśli spróbujecie z kaparami, nigdy już nie wystarczą wam zwykłe zaziki.:)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *