Margarita, podobnie jak martini czy gimlet, to niestety napój wysokoalkoholowy.
Klasyczna Margarita 2:1:1 czyli 2 tequila : 1 sok z limonki : 1 likier Cointreau
- 40 ml tequili
- 20 ml soku z limonki
- 20 ml likieru Cointreau lub inny likier typu triple sec
Justyna zastępuje sok z limonki zblendowanymi mrożonymi truskawkami lub zmrożonym zblendowanym arbuzem. Ale w większej ilości, więcej niż 20 ml limonki. Albo i limonkę i jakiś owoc. Wg uznania.
Margarita truskawkowa
Jest to świetna modyfikacja klasycznej wersji margarity, natomiast w tym przypadku jest to drink alkoholowy w formie musu. Mimo, że nie jest to płynny klarowny koktajl to jest on bardzo orzeźwiający i potrafi dobrze ochłodzić w gorące dni.
Składniki:
- truskawki ok. 8 sztuk (mogą być mrożone),
- tequila 40 ml,
- likier triple sec 30 ml,
- sok z limonki 30 ml,
- lód (jeśli truskawki nie są mrożone),
- cukier,
- gałązka mięty.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki poza cukrem i miętą dodajemy do blendera. Jeżeli truskawki są świeże można dodać lodu, aby cały mus był dobrze schłodzony. Wszystko należy przelać starannie do kieliszka tak, aby nie zniszczyć dekoracji z cukru. Gdy już mus jest w szkle, należy wbić gałązkę mięty, tworząc ,,czubek”. Drink podajemy z krótkimi rurkami lub łyżeczką, aby ułatwić konsumpcję.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.