Szpik kostny z kości wołowych pieczony

Składniki:

  • 4 wołowe kości szpikowe
  • woda gazowana
  • sól morska

Do pieczenia:

  • rozmaryn
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy

Do podania:

posiekane kapary, natka pietruszki, szalotka, sok z cytryny, 6 łyżek oliwy, sól, pieprz.

Umyte kości wkładamy do miski, zalewamy wodą gazowaną i odstawiamy do lodówki, najlepiej dzień wcześniej, pozwoli to na dokładne oczyszczenie. Wymoczone kości osuszamy dokładnie, układamy w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozmaryn, czosnek oraz oliwę mieszamy w małej miseczce, na wierzch każdej kości nakładamy łyżkę pasty i oprószamy solą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180c i pieczemy 20-30 minut do momentu pokazania się charakterystycznych bąbelków (szpik zaczyna się unosić ponad kość). W czasie pieczenia przygotowujemy grzanki i pastę z kaparów. W miseczce mieszamy posiekane kapary, pietruszkę, szalotkę, oliwę, doprawiamy sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Kawałki skropionej oliwą bagietki, rumienimy na patelni. Gotowy szpik wyjmujemy małą łyżeczką lub nożem, nakładamy na grzankę. Serwujemy z łyżką pasty z kaparów na wierzchu.

 

Tu poniżej były podane w sosie z czerwonego wina a druga wersja z masłem z czosnkiem niedźwiedzim.

Przedtem była polenta z baraniną i sałatką.

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.