Ucierane ciasto jogurtowe Menu Dorotki truskawki rabarbar

Ciasto, które kiedyś ucierało się w makutrze, a teraz tylko dać do kiciusia na trzepaczkę.

BLACHA: wewnątrz na dole 33 cm x 22 cm, wysokość 6 cm. Jeżeli mniejsza też można, wtedy ciasto będzie wyższe. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

OWOCE:

  • 250 g truskawek
  • 250 g rabarbaru
  • lub tylko truskawki lub tylko rabarbar lub dowolna mieszkanka ich obu byle było łącznie 500 g

CIASTO:

  • 100 g oleju (około 1/2 szkl. o pojemności 250 ml)
  • 200 g jogurtu naturalnego (1 szkl. o pojemności 250 ml)
  • 3 jajka w rozmiarze M
  • 350 g mąki pszennej, tortowej, typ 450 (około 1 i 3/4 szkl. o pojemności 250 ml)
  • 200 g cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • 1 opakowanie cukru z wanilią

KRUSZONKA:

  • 100 g mąki (najlepiej) krupczatki
  • 50 g masła (miękkiego)
  • 25 g cukru

Owoce pokroić: truskawki na małe kawałki, rabarbar obrać i na paseczki.

Ciasto na kruszonkę wymieszać rękami i wstawić do lodówki.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

Ciasto właściwe wymieszać trzepaczką. Ciasto jest półgęste, przelewamy je na blachę wyłożoną papierem (również po bokach). Na wierzchu rozkładamy na przemian rabarbar i truskawki. Posypać kruszonką z lodówki zwyczajnie krusząc palcami.

Pieczemy ok. 45 minut, sprawdzając w piekarniku. Sprawdzamy patyczkiem, wsuwamy go omijając owoce, bo są mokre. Jeżeli patyczek jest suchy, to ciasto jest gotowe.

Jak się kruszonka pięknie przypiecze, to jest gotowe.

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.