- 190 g drobny cukier
- 5 g sól
- 125 g masło w temperaturze pokojowej
- 4 jajko
- 120 ml sok z cytryny
- 1 skórka cytrynowa
KROK 1
Do dzieży kiciusia wsyp 250 g mąki, 40 g cukru i sól. Mieszaj zgarniaczem do ciasta na prędkości nr 2 aż suche składniki się połączą. Dodaj 125 g masła pokrojonego w kostkę i jajko. Mieszaj, aż uformuje się kruche ciasto.
Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,75 cm i przełóż do natłuszczonej formy do tarty. Ponakłuwaj widelcem.
Podpiecz ciasto przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.
KROK 2
Umieść pozostały cukier, jajka i sok z cytryny w podwójnym garnku*, ciągle ubijając. * Umieść żaroodporną miskę nad garnkiem lub rondlem z gotującą się wodą. Ubijaj ręcznie, aż masa stanie się na tyle gęsta, by pokryć grzbiet łyżki, a gdy przesuniesz po niej palcem, zostanie wyraźny ślad.
Mieszankę przecedź przez sito o drobnych oczkach do dzieży miksera ze zgarniaczem do ciasta.
Dodaj masło pokrojone w kostkę oraz skórkę cytrynową, ubijając z prędkością 2. Mieszaj, aż masło całkowicie połączy się z pozostałymi składnikami, a krem będzie aksamitnie gładki.
Ciepły krem przykryj folią spożywczą, aby zapobiec tworzeniu się suchej skorupy. Pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
PIECZENIE
Wyłóż ciasto tarty kremem cytrynowym i wyrównaj powierzchnię za pomocą łopatki lub tylnej części łyżki. Włóż do lodówki na 3 godziny. Przed podaniem udekoruj według uznania.
https://www.kitchenaid.pl/recipes/tarta-cytrynowa/vip
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.