Tarta cytrynowa KitchenAid

  • 190 g drobny cukier
  • 5 g sól
  • 125 g masło w temperaturze pokojowej
  • 4 jajko
  • 120 ml sok z cytryny
  • 1 skórka cytrynowa

KROK 1

Do dzieży miksera stojącego wrzuć 250 g mąki, 40 g cukru oraz sól. Przymocuj zgarniacz do ciasta.

KROK 2

Ustaw mikser stojący na prędkość 2 i mieszaj, aż suche składniki się połączą. Dodaj 125 g masła pokrojonego w kostkę oraz jajko. Mieszaj, aż uformuje się kruche ciasto.

KROK 3

Przełóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i rozwałkuj je na grubość około 0,75 cm.

KROK 4

Przełóż rozwałkowane ciasto do natłuszczonej formy do tarty i ponakłuwaj widelcem, aby ciasto upiekło się równomiernie.

KROK 5

Piecz ciasto przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.

KROK 6

Umieść pozostały cukier, jajka i sok z cytryny w podwójnym garnku*, ciągle ubijając. * Umieść żaroodporną miskę nad garnkiem lub rondlem z gotującą się wodą

KROK 7

Ubijaj ręcznie, aż masa stanie się na tyle gęsta, by pokryć grzbiet łyżki, a gdy przesuniesz po niej palcem, zostanie wyraźny ślad.

KROK 8

Mieszankę przecedź przez sito o drobnych oczkach do dzieży miksera stojącego z przymocowanym zgarniaczem do ciasta.

KROK 9

Dodaj masło pokrojone w kostkę oraz skórkę cytrynową, ubijając z prędkością 2. Mieszaj, aż masło całkowicie połączy się z pozostałymi składnikami, a krem będzie aksamitnie gładki.

KROK 10

Ciepły krem przykryj folią spożywczą, aby zapobiec tworzeniu się suchej skorupy. Pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

KROK 11

Wyłóż ciasto tarty kremem cytrynowym i wyrównaj powierzchnię za pomocą łopatki lub tylnej części łyżki. Włóż do lodówki na 3 godziny. Przed podaniem udekoruj według uznania.

https://www.kitchenaid.pl/recipes/tarta-cytrynowa/vip

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.