Na blachę 26 cm. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Składniki na ciasto:
•400g mąki tortowej
•200g zimnego masła
•100g cukru pudru
•2 żółtka
•łyczka proszku do pieczenia
•2 łyżki śmietany 18%
Składniki na masę serową:
•1kg sera z wiaderka ( ja używam Wieluń ale piatnica też będzie super)
•6 jajek
•2 budynie bez cukru o smaku waniliowym
•530g mleka słodzonego skondwensowanego Gostyń
Dodatkowo:
•duża puszka brzoskwiń ( możesz użyć świeżych)
• cukier puder do oprószenia
Do przygotowania ciasta użyłam blaszki o średnicy 26cm
Przygotowanie:
Ciasto przygotuj zagniatając ze sobą wszystkie składniki, połowę ciasta zawiń w folię i włóż do lodówki.
Drugą połowę ciasta wyłóż w blaszce i upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-17 min i odstaw do ostygnięcia.
Masę serową zacznij od oddzielenia żółtek od białek. Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli.
Do drugiej misy wrzuć, ser, żółtka, mleko skondensowane, budyń i zmiksuj do połączenia składników. Do masy dodaj stopniowo białka delikatnie mieszając rózgą.
Gotową masę wylej na wypieczony spód i dodaj pokrojone brzoskwinie. Na wierzch zetrzyj na tarce na grubych oczkach drugą część ciasta.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 45-55 min. Wypieczone ciasto oprósz cukrem pudrem. Podawaj schłodzone w lodówce.
Przepis od Onatugotuje:
https://www.instagram.com/p/C-c41D2otRz/
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.