Sernik z brzoskwiniami

Na blachę 26 cm. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Składniki na ciasto:
•400g mąki tortowej
•200g zimnego masła
•100g cukru pudru
•2 żółtka
•łyczka proszku do pieczenia
•2 łyżki śmietany 18%

Składniki na masę serową:

•1kg sera z wiaderka ( ja używam Wieluń ale piatnica też będzie super)
•6 jajek
•2 budynie bez cukru o smaku waniliowym
•530g mleka słodzonego skondwensowanego Gostyń

Dodatkowo:
•duża puszka brzoskwiń ( możesz użyć świeżych)
• cukier puder do oprószenia

Do przygotowania ciasta użyłam blaszki o średnicy 26cm

Przygotowanie:
Ciasto przygotuj zagniatając ze sobą wszystkie składniki, połowę ciasta zawiń w folię i włóż do lodówki.

Drugą połowę ciasta wyłóż w blaszce i upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-17 min i odstaw do ostygnięcia.

Masę serową zacznij od oddzielenia żółtek od białek. Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli.

Do drugiej misy wrzuć, ser, żółtka, mleko skondensowane, budyń i zmiksuj do połączenia składników. Do masy dodaj stopniowo białka delikatnie mieszając rózgą.

Gotową masę wylej na wypieczony spód i dodaj pokrojone brzoskwinie. Na wierzch zetrzyj na tarce na grubych oczkach drugą część ciasta.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 45-55 min. Wypieczone ciasto oprósz cukrem pudrem. Podawaj schłodzone w lodówce.

Przepis od Onatugotuje:

https://www.instagram.com/p/C-c41D2otRz/

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.