Ryż zapiekany z jabłkami

Przepis z Lidla

Ryż na mleku, jabłka i aromatyczny cynamon połączone w jednej, słodkiej zapiekance – prosty pomysł na słodkie danie!

Dobrze mi wyszło, z tym że tej śmietany (sosu) na górze było za mało i musiałam podać dodatkowo zimną śmietanę z lodówki do polania na talerzu.

SKŁADNIKI:

  • 200 g ryżu
  • 0,6 l mleka 2% (można użyć np. mleka kokosowego, ale wtedy należy je zmieszać pół na pół z wodą)
  • 2 małe szczypty soli
  • 4 jabłka średniej wielkości, umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych
  • 1 łyżka masła (oraz niewielka ilość roztopionego masła do wysmarowania naczyń żaroodpornych)
  • 2 łyżki cukru sok z 1/2 cytryny
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

SOS

  • 150 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 70 g cukru pudru

PRZYGOTOWANIE

Mleko zagotowujemy, dodajemy 2 małe szczypty soli, gdy mleko się zagotuje, dodajemy ryż. Gotujemy 12-20 minut, często mieszając (ryż powinien się rozkleić). Garnek z ryżem przykrywamy i odstawiamy na mniej więcej 30 minut.

Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła. Do rozpuszczonego masła dodajemy starte jabłka, 2 łyżki cukru, sok z ½ cytryny. Całość mieszamy. Prażymy jabłka (konsystencja jabłek powinna być zwarta). Do uprażonych jabłek dodajemy płaską łyżeczkę cynamonu, mieszamy, zdejmujemy z ognia. 2 nieduże lub 1 większe naczynie żaroodporne wysmarowujemy roztopionym masłem. Ryż dzielimy na 2 części, przekładamy pierwszą część do naczyń żaroodpornych, następnie na ryżu układamy uprażone jabłka, jabłka zakrywamy drugą częścią przygotowanego ryżu. Odstawiamy na chwilę.

SOS

Do czystej miski przekładamy śmietanę, cukier wanilinowy i cukier puder. Wszystkie składniki łączymy razem do momentu powstania sosu. Na powierzchni ryżu rozkładamy sos. Ryż zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 185°C (termoobieg) przez mniej więcej 25-30 minut.

 

xx

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *