Przepis z Lidla
Ryż na mleku, jabłka i aromatyczny cynamon połączone w jednej, słodkiej zapiekance – prosty pomysł na słodkie danie!
Dobrze mi wyszło, z tym że tej śmietany (sosu) na górze było za mało i musiałam podać dodatkowo zimną śmietanę z lodówki do polania na talerzu.
SKŁADNIKI:
- 200 g ryżu
- 0,6 l mleka 2% (można użyć np. mleka kokosowego, ale wtedy należy je zmieszać pół na pół z wodą)
- 2 małe szczypty soli
- 4 jabłka średniej wielkości, umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych
- 1 łyżka masła (oraz niewielka ilość roztopionego masła do wysmarowania naczyń żaroodpornych)
- 2 łyżki cukru sok z 1/2 cytryny
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
SOS
- 150 ml kwaśnej śmietany 18%
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 70 g cukru pudru
PRZYGOTOWANIE
Mleko zagotowujemy, dodajemy 2 małe szczypty soli, gdy mleko się zagotuje, dodajemy ryż. Gotujemy 12-20 minut, często mieszając (ryż powinien się rozkleić). Garnek z ryżem przykrywamy i odstawiamy na mniej więcej 30 minut.
Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła. Do rozpuszczonego masła dodajemy starte jabłka, 2 łyżki cukru, sok z ½ cytryny. Całość mieszamy. Prażymy jabłka (konsystencja jabłek powinna być zwarta). Do uprażonych jabłek dodajemy płaską łyżeczkę cynamonu, mieszamy, zdejmujemy z ognia. 2 nieduże lub 1 większe naczynie żaroodporne wysmarowujemy roztopionym masłem. Ryż dzielimy na 2 części, przekładamy pierwszą część do naczyń żaroodpornych, następnie na ryżu układamy uprażone jabłka, jabłka zakrywamy drugą częścią przygotowanego ryżu. Odstawiamy na chwilę.
SOS
Do czystej miski przekładamy śmietanę, cukier wanilinowy i cukier puder. Wszystkie składniki łączymy razem do momentu powstania sosu. Na powierzchni ryżu rozkładamy sos. Ryż zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 185°C (termoobieg) przez mniej więcej 25-30 minut.
xx
Najnowsze komentarze