- cytryna
- 2 jajka
- sól
- cukier 75 g
- olej słonecznikowy 80 ml
- jogurt grecki 300 g
- ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki
- mąka pszenna 250 g
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
- ulubione owoce 300 g
Cytrynę dokładnie myjemy, sparzamy, osuszamy i ścieramy z niej skórkę. Następnie wyciskamy sok. Odstawiamy.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy cukier – ubijamy do momentu, kiedy cukier się rozpuści i powstanie puszysta masa. Powoli wlewamy do niej olej słonecznikowy i sok cytrynowy, wrzucamy skórkę z cytryny. Mieszamy. Dodajemy jogurt grecki, ekstrakt waniliowy i ucieramy, aż składniki się połączą. Do masy dodajemy przesiane mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Krótko mieszamy.
Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy je z masą, używając do tego drewnianej łyżki. Ciasto powinno być gładkie i gęste.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni. Tortownicę o średnicy 21 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy i posypujemy ulubionymi owocami. Wstawiamy do piekarnika na ok. 50 minut. Pieczemy do suchego patyczka. Tuż przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Źródło: https://kukbuk.pl/przepisy/puszyste-ciasto-jogurtowe-z-owocami/
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.