Pączki z Menu Dorotki

Pączki – składniki na około 15 pączków takich jak na filmie.

  • 600g mąki typ 450 (krupczatki lub tortowej)
  • 300 ml mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 8 żółtek
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 50 g masła klarowanego
  • 15 ml (2 łyżki) alkoholu, soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • 10 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 3 g (1/2 łyżeczki) soli

Lukier:

  • cukier puder (około 100g)
  • sok z cytryny (około 15g – 5 łyżeczek)

Nadzienie: konfitura, powidła lub dżem owocowy, budyń lub dowolny słodki krem…

Dekoracja: np. skórka pomarańczowa, kolorowa posypka, wiórki czekoladowe, kokosowe…

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.