13 sierpnia 2024. Recenzja 2
Na spód na pierwszą warstwę poszły borówki amerykańskie a na to 0,5 kg śliwek z zamrażalnika (waga po obraniu) z sokiem z cytryn i pokrojonymi skórkami z cytryn. Śliwki zamrożone zbyt wodniste?
Po wyjęciu z formy po upieczeniu wszystko się rozlało. Na dnie była paćka. Z wierzchu pięknie zrumienione. Przewróciłam placek do góry nogami i połowę nadzienia z góry (sciekającego) usunęłam. Dopiero wtedy dało się zjeść.
Ku przestrodze:
Recenzja 1
Do 3 jabłek dodałam trochę ananasa. Ciasto niskie na 2 cm, moja blacha jest zresztą trochę większa niż tu podana. Bardzo delikatne ciasto, wiotkie, łatwo się rozpada, ale bardzo smaczne. Niewielki dodatek ananasa dodał świetnego smaku. Gościom (Przemek, Tomek S. i Jacek S.B., Tadek S.) i Światkowi bardzo smakował!
Z samego ananasa nie robić, bo będzie za bardzo intensywny smak. Jabłko 2/3 i 1/3 ananas jest idealnie.
Dać trochę więcej składników na moją blaszkę!
Placek z jabłkami. Składniki na formę 18 x 28 cm.
- 130 g mąki pszennej typ 450
- 150 g cukru
- 100 ml oleju
- 4 jajka
- 1 cukier z wanilią Oetkera
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oetkera
- 5 jabłek
- cukier puder do posypania
- Jabłka obierz i pokrój na ok. dwucentymetrowe kawałki. Rozłóż je na dnie formy.
- Do miski przesyp wszystkie składniki i zmiksuj krótko – do połączenia składników.
- Ciasto przełóż na wyłożone jabłka.
- Piecz około 40 minut w 180°C do suchego patyczka. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/szybki-placek-z-jablkami
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.