Leniwiec drożdżowy z owocami Małgorzaty Pieczyńskiej

Drożdżówka która sama się robi, nie wymaga żadnej pracy oprócz przemieszania łyżką składników.

Do miski:

  • 5 dag drożdży
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 125g masła
  • 1/2 kg przesianej mąki
  • można dać trochę rodzynek / skórki pomarańczowej

Na wierzch ciasta w foremce:

  • owoce
  • trochę cynamonu
  • trochę startej skórki cytryny

WYMIESZAĆ I PRZYKRYĆ ŚCIERKĄ NA NOC

Rano przemieszać jeszcze raz, przełożyć do foremki i piec w 180°C przez 45 min. Ewentualnie dodawać rodzynki i skórkę pomarańczową lub cytrynową. Rodzynki można wrzucić na noc do rozmieszanych składników. Formę oczywiście trzeba wysmarować masłem i posypać np. siemieniem lnianym albo bułką tartą czy płatkami owsianymi, żeby ciasto się nie kleiło do formy. Na wierzch układać brzoskwinie, jabłka czy śliwki. Posypać skórą otartą z cytryny, cynamonem ewentualnie kruszonką.

Pozwolić ciastu stygnąć w piecu powoli.

Instagram:

 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.