WYKONANIE 07.10.24
Mąki dałam 400 g mieszanej krupczatka ze zwykłą. Marmolada różana dałam 500 g bo tyle było w opakowaniu. Na marmoladę położyłam jedną warstwę śliwek. Z 1/3 ciasta zrobiłam rancik w tortownicy, 1/3 poszła na kruszonkę. Ciasto bardzo smaczne. Odrobinę za słodkie (marmolada). Można dać więcej owoców, a mniej marmolady, wtedy nie będzie takie słodkie.
Do ciasta możecie także dodać ulubione owoce, świeże lub mrożone. My często dodajemy rabarbar, wiśnie, śliwki czy truskawki, lub inną ulubioną marmoladę.
PRZEPIS NA KRUCHY PLACEK Z MARMOLADĄ RÓŻANĄ
Składniki:
- 200 g masła
- 1/4 szklanki cukru
- 2,5 szklanki mąki pszennej (400 g)
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka sody
- marmolada różana 400 g
Wykonanie:
- Ze wszystkich składników, prócz dżemu zagnieść ciasto.
- Podzielić je na 2 części (stosunek 2:3).
- Mniejszą część ciasta wstawić do lodówki.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (wymiar 20×30).
- Większą część ciasta wyłożyć na dno blachy, na to wysmarować dżem.
- Na wierzch w dowolny sposób wyłożyć resztę ciasta.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec ciasto 40-50 minut, aż ładnie się zarumieni.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.