Kolejna szarlotka – pod pierzynką z bitą śmietaną

Ciasto na blaszkę 26 cm:
•400g mąki pszennej typ450
•200g zimnego masła
•100g cukru
•4 żółtka
•łyżeczka proszku do pieczenia
•2 łyżki śmietany 18%

Jabłka:
•2kg jabłek szara reneta
•30g cukru waniliowego
•łyżeczka cynamonu
•0,5 łyżeczki kardamonu
•0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
•0,5 łyżeczki imbiru
•opakowanie budyniu waniliowego (zastępuje mąkę ziemniaczaną)

Piana:
•4 białka
•100g cukru pudru
•kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Przygotuj ciasto, podziel na dwie części i włóż do lodówki jedną część.

Drugą wyłóż na blaszkę, ponakłuwaj widelcem, wsadź do lodówki do schodzenia na 15 mi a następnie wypiecz przez 17 min w 180 stopniach na funkcji góra dół bez termoobiegu.

W tym czasie przygotuj jabłka. Przełóż do garnka, dodaj cukier, przyprawy, sok z cytryny i chwilę podsmaż, max 10 min tak by jabłka się nie rozpadały.

Następnie zdejmij z palnika, wsyp do jabłek budyń, wymieszaj i odstaw do wystudzenia.

Jak już jabłka i spód ostygnie to przygotuj pianę z białek. Ubij białka z odrobiną soli, gdy będą ubite dodaj cukier puder i chwilę jeszcze ubijaj ok 1 min, następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj całość. Na wystudzony spód ciasta wyłóż schodzone jabłka, następnie pianę z białek i drugą część ciasta startą na tarce na dużych oczkach.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 min na funkcji góra dół bez termoobiegu. Po wypieczeniu ciasto oprósz cukrem pudrem.

Przepis od Onatugotuje: https://www.instagram.com/p/DCHSVtcIkCj/

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.