Klasyczna babka piaskowa Menu Dorotki

SKŁADNIKI na formę o pojemności 1,9 l (średnica 24 cm, wysokość 9 cm)

  • 1 szklanka* jajek (4 jajka)
  • 1 szklanka cukru drobnego (200 g)
  • 2 szczypty soli
  • 1 szklanka masła (200 g)
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej (160 g)
  • 1 szklanka mąki pszennej krupczatki (150 g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 2 łyżki – mąki, kaszy manny, wiórków kokosowych, bułki tartej… do obsypania formy

Ważne, żeby składników odmierzanych szklanką było zawsze tyle samo.

 

LUKIER:

  • 250 g cukru pudru
  • około 20 g soku z cytryny

Temperatura pieczenia 170°C górne i dolne grzanie. Wstawiać do piekarnika rozgrzanego. Na filmie mówi, że nie w środku tylko piętro niżej.

Czas pieczenia 40 – 45 minut (do suchego patyczka i nie dłużej)

Na filmie polewa lukrem, ale można i polewą czekoladową. Link do polewy czekoladowej pod filmem.

 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.