Keks klasyczny Menu Dorotki

SKŁADNIKI na BLACHĘ: 30 cm x 11 cm, wysokość 7 cm

  • 400 g mąki pszennej, tortowej (typ 450)
  • 6 dużych jajek lub 7 małych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru drobnego
  • 200 g masła
  • 3 łyżki jogurtu
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru lub 40 g mąki ziemniaczanej
  • 400 g dowolnych bakalii

BAKALIE Dorotki

  • po 50 g:
  • rodzynek (do namoczenia 50 ml rumu i 50 ml wody)
  • żurawiny
  • skórki kandyzowanej z pomarańczy
  • skórki kandyzowanej z cytryny
  • moreli
  • fig
  • daktyli
  • ..i marcepanu

Temperatura pieczenia 175°C, górne i dolne grzanie, środkowa półka

Czas pieczenia 60 – 70 minut, aż patyczek po wyjęciu z ciasta będzie suchy.

Ma rewelacyjne komentarze i recenzje.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.