Ciasto jest z morelami ale może też być ze śliwkami.
- 500-600g moreli (lub śliwek)
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- Łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 170g masła (rozpuszczonego i wystudzonego)
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
1. W kiciusiu z rózgą ubij jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym, aż masa stanie się puszysta i jasna.
2. Mieszając na niskich obrotach, dodawaj cienką strużką roztopione masło w temperaturze pokojowej. 3. Następnie powoli dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aż wszystkie składniki się połączą.
4. Ciasto przelej do przygotowanej formy, a na wierzchu ułóż połówki moreli (lub śliwek).
5. Piecz w temperaturze 175°C z ustawioną opcją termoobieg przez około 40-50 minut.
6. Po 40 minutach zrób test suchego patyczka – jeśli ciasto jest jeszcze lejące, dodaj kilka minut pieczenia.
7. Podawaj posypane cukrem pudrem, opcjonalnie z kulką lodów waniliowych.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.