Ciasto z morelami / śliwkami Marta Potoczek

Ciasto jest z morelami ale może też być ze śliwkami.

  • 500-600g moreli (lub śliwek)
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • Łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 170g masła (rozpuszczonego i wystudzonego)
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

1. W kiciusiu z rózgą ubij jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym, aż masa stanie się puszysta i jasna.

2. Mieszając na niskich obrotach, dodawaj cienką strużką roztopione masło w temperaturze pokojowej. 3. Następnie powoli dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aż wszystkie składniki się połączą.

4. Ciasto przelej do przygotowanej formy, a na wierzchu ułóż połówki moreli (lub śliwek).

5. Piecz w temperaturze 175°C z ustawioną opcją termoobieg przez około 40-50 minut.

6. Po 40 minutach zrób test suchego patyczka – jeśli ciasto jest jeszcze lejące, dodaj kilka minut pieczenia.

7. Podawaj posypane cukrem pudrem, opcjonalnie z kulką lodów waniliowych.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.