Ciasto ze śliwkami i budyniem. Forma na ciasto 24 x 34 cm.
Składniki na ciasto kruche
– 500 g mąki pszennej – np. tortowa z krupczatką
– 6 żółtek średnich jajek – około 105 g
– 250 g masła
– 4 łyżki cukru pudru – około 60 g
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– sól
Pozostałe składniki
– 3 budynie śmietankowe bez cukru – 3 x proszek budyniowy po 35 g saszetka
– 4 łyżki cukru drobnego lub zwykłego – około 50 g
– 3,5 szklanki mleka – 875 ml
– 600 g małych śliwek – waga przed usunięciem pestek
Przepis i zdjęcie: https://aniagotuje.pl/przepis/ciasto-ze-sliwkami-i-budyniem
Czas pieczenia całego ciasta: do 50 minut i 180 stopni
Ciasto ze śliwkami i budyniem przepis
Ciasto
W misce umieść 500 g mąki, 6 żółtek, 250 g masł, 4 łyżki cukru pudru, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia oraz szczyptę soli.
Ciasto mikserem z hakami. Na początku może się wydawać, że ciasto jest zbyt sypkie, jednak w trakcie rozcierania masła powinno połączyć się w zwartą kulę. Jeśli dodasz za dużo mąki i okaże się, że ciasto nie łączy się w kulę, dodaj łyżkę lodowatej wody lub płaską łyżkę kwaśnej śmietany 18 %. Moje ciasto ważyło łącznie około 920 gramów. Na tym etapie należy podzielić ja na dwa kawałki w proporcji 3:2. Większy kawałek ciasta o wadze około 550 gramów oraz mniejszy o wadze około 370 gramów. Z obu kawałków uformuj zgrabne kulki. Zawiń je osobno w przezroczystą folię spożywczą i umieść w lodówce na dwie godziny.
Większa kula ciasta zostanie użyta jako kruchy spód o ciasta. Mniejszą kulę zetrzesz na samym końcu, na budyń z owocami, tuż przed pieczeniem całego ciasta.
Ugotuj budyń. Do rondelka wlej trzy szklanki mleka (najlepiej pełnotłustego) oraz wsyp cztery łyżki cukru. Szklankę wypełnij mlekiem do połowy, a następnie wsyp trzy opakowania proszku budyniowego o smaku waniliowym lub śmietankowym. Jeśli nie masz wprawy w szykowaniu gęstszego budyniu, to zalecam dać łącznie całe cztery szklanki mleka (zamiast 3,5 szklanki). Mleko z cukrem doprowadź do wrzenia. Zmniejsz moc palnika do minimum i wlej dobrze wymieszany proszek budyniowy z mlekiem. Od razu zacznij mieszać budyń. Możesz trochę zwiększyć moc palnika. Budyń mieszaj krótko, ale energicznie. Powinien się ponownie zagotować i zgęstnieć. Nie mieszaj go też za długo. Tylko tak długo, by otrzymać odpowiednią konsystencję. To będzie bardzo gęsty budyń. Budyń odstaw do przestudzenia, przykrywając go wcześniej kawałkiem folii (ja używam do tego woreczków śniadaniowych).
Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Większą kulę zetrzyj do formy na tarce, na dużych oczkach. Postaraj się w miarę równo rozłożyć całe starte ciasto, a na koniec jeszcze delikatnie uklep je dłonią.
Formę ze spodem podpiecz na rumiano w piekarniku przez 15 minut. Upieczony spód możesz od razu wyjąć z piekarnika i odstawić w formie do całkowitego przestudzenia.
Przed wyłożeniem na spód warstwy budyniowej, sugeruję by wewnętrzne ranty w formie wyłożyć paskami papieru do pieczenia. Można to śmiało zrobić, ponieważ upieczony spód zawsze lekko się kurczy i po upieczeniu nie przylega do boków formy. Na podpieczony i przestudzony spód wyłóż cały budyń. Dokładnie wypełnij wolne przestrzenie i wyrównaj powierzchnię. Dokładnie umyte o osuszone śliwki (im mniejsze, tym lepiej) przekrajaj na pół. Pestki usuwaj, zaś połówki śliwek układaj jedna obok drugiej na budyniu. Śliwki lekko zatapiaj skórką do budyniu.
Nagrzej piekarnik na 180 stopni. Z lodówki wyjmij mniejszą kulę ciasta. Ciasto zetrzyj na tarce, na dużych oczkach bezpośrednio na ciasto. Piecz około 45-50 minut.
Upieczone ciasto można od razu wyjąć z piekarnika. Zanim całkiem nie ostygnie nie zalecam go jednak wyjmować z formy i kroić. Masa budyniowa (tak samo budyniowa pianka) potrzebuje się całkowicie przestudzić i lekko schłodzić, by ponownie stężeć. Schłodzone ciasto kruche kroi się idealnie. Sugeruję oprószyć je przed podaniem cukrem pudrem.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.