Klasyczne ciasto drożdżowe ze śliwkami kruszonka Menu Dorotki

Nadają się wszelkie inne owoce, nawet mrożone, które trzeba przedtem rozmrozić i odsączyć z nadmiaru soku. Owoców można dać mniej lub więcej, nie trzeba trzymać się sztywno podanej ilości.

PRZEPIS podany na małą blachę 21 x 25 cm wysokości ok. 3,5 cm.

Na ok. 500 g śliwek

CIASTO DROŻDŻOWE:

  • 20 g świeżych drożdży (na zaczyn)
  • 30 g masła
  • 1 jajko
  • 125 ml mleka (na zaczyn)
  • 50 g cukru pudru
  • 300 g mąki pszennej, tortowej, typ 450
  • sól

KRUSZONKA:

  • 75 g mąki krupczatki, można też zwykłej
  • 50 g cukru kryształ
  • 50 g masła
  • szczypta soli

ROZCZYN: (ze składników na ciasto – powyżej) ·

  • 125 ml mleka ·
  • 20 g świeżych drożdży ·
  • 1 łyżeczka cukru pudru (z 50 g na ciasto drożdżowe) ·
  • 2 łyżki mąki pszennej, tortowej, typ 450 (z 300 g na ciasto drożdżowe)
  1. W misce robimy rozczyn: letnie mleko ok. 35 st. + rozkruszone drożdże + łyżeczka cukru pudru. Lekko mieszamy i wkładamy przykryte do piekarnika na 30-35 stopni na 30 minut.
  2. W malakserze szybko robimy kruszonkę i wkładamy do lodówki.
  3. W malakserze mieszamy składniki ciasta na dość suchą masę. Do tego wlewamy zaczyn. Wyrabiamy krótko aż jest sprężyste i odchodzi od dłoni.
  4. Ciasto wkładamy do piekarnika na 30 minut aż podwoi swoją objętość. Nie przeciągać, nie ma być nadmiernie wyrośnięte, bo potem w piekarniku nie będzie ładnie rosło.
  5. Wyrobić jeszcze raz żeby pozbyć się z ciasta pęcherzyków powietrza.
  6. Odgazowane, przerobione ciasto wykładamy na blasze. Kładziemy śliwki. Nie boimy się, że zrobiło się płaskie. Wkładamy znowu do piekarnika 35 stopni na 20 minut. Trochę wyrośnie i podniesie śliwki.
  7. Wyjmujemy ciasto i kładziemy zimną kruszonkę. Wkładamy do piekarnika 180 stopni na 40-45 minut. Pieczemy do zrumienienia się na złoto.

WYRASTANIE ROZCZYNU: 30 minut w piekarniku o temperaturze 30-35’C

lub 60 minut w temperaturze pokojowej (20-22’C)

I WYRASTANIE (samego) CIASTA: 30 minut w piekarniku o temperaturze 30-35’C

lub około 60 minut w temperaturze pokojowej (20-22’C) – do podwojenia objętości ciasta

II WYRASTANIE CIASTA (z owocami już na blasze): 20 minut w piekarniku o temperaturze 30-35’C

lub około 40 minut w temperaturze pokojowej (20-22’C)

PIECZENIE: TEMPERATURA: 175’C (piekarnik rozgrzany), górna i dolna grzałka

CZAS PIECZENIA: 40-45 minut (do zrumienienia)

 

Komentarze:

Super drożdżówka ! Zjedliśmy od razu! Nigdy nie wyszła mi tak smaczna jak ta! Prosta w wykonaniu tylko trochę czasochłonna ! To nic ! Warto było!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.