Nadają się wszelkie inne owoce, nawet mrożone, które trzeba przedtem rozmrozić i odsączyć z nadmiaru soku. Owoców można dać mniej lub więcej, nie trzeba trzymać się sztywno podanej ilości.
PRZEPIS podany na małą blachę 21 x 25 cm wysokości ok. 3,5 cm.
Na ok. 500 g śliwek
CIASTO DROŻDŻOWE:
- 20 g świeżych drożdży (na zaczyn)
- 30 g masła
- 1 jajko
- 125 ml mleka (na zaczyn)
- 50 g cukru pudru
- 300 g mąki pszennej, tortowej, typ 450
- sól
KRUSZONKA:
- 75 g mąki krupczatki, można też zwykłej
- 50 g cukru kryształ
- 50 g masła
- szczypta soli
ROZCZYN: (ze składników na ciasto – powyżej) ·
- 125 ml mleka ·
- 20 g świeżych drożdży ·
- 1 łyżeczka cukru pudru (z 50 g na ciasto drożdżowe) ·
- 2 łyżki mąki pszennej, tortowej, typ 450 (z 300 g na ciasto drożdżowe)
- W misce robimy rozczyn: letnie mleko ok. 35 st. + rozkruszone drożdże + łyżeczka cukru pudru. Lekko mieszamy i wkładamy przykryte do piekarnika na 30-35 stopni na 30 minut.
- W malakserze szybko robimy kruszonkę i wkładamy do lodówki.
- W malakserze mieszamy składniki ciasta na dość suchą masę. Do tego wlewamy zaczyn. Wyrabiamy krótko aż jest sprężyste i odchodzi od dłoni.
- Ciasto wkładamy do piekarnika na 30 minut aż podwoi swoją objętość. Nie przeciągać, nie ma być nadmiernie wyrośnięte, bo potem w piekarniku nie będzie ładnie rosło.
- Wyrobić jeszcze raz żeby pozbyć się z ciasta pęcherzyków powietrza.
- Odgazowane, przerobione ciasto wykładamy na blasze. Kładziemy śliwki. Nie boimy się, że zrobiło się płaskie. Wkładamy znowu do piekarnika 35 stopni na 20 minut. Trochę wyrośnie i podniesie śliwki.
- Wyjmujemy ciasto i kładziemy zimną kruszonkę. Wkładamy do piekarnika 180 stopni na 40-45 minut. Pieczemy do zrumienienia się na złoto.
WYRASTANIE ROZCZYNU: 30 minut w piekarniku o temperaturze 30-35’C
lub 60 minut w temperaturze pokojowej (20-22’C)
I WYRASTANIE (samego) CIASTA: 30 minut w piekarniku o temperaturze 30-35’C
lub około 60 minut w temperaturze pokojowej (20-22’C) – do podwojenia objętości ciasta
II WYRASTANIE CIASTA (z owocami już na blasze): 20 minut w piekarniku o temperaturze 30-35’C
lub około 40 minut w temperaturze pokojowej (20-22’C)
PIECZENIE: TEMPERATURA: 175’C (piekarnik rozgrzany), górna i dolna grzałka
CZAS PIECZENIA: 40-45 minut (do zrumienienia)
Komentarze:
Super drożdżówka ! Zjedliśmy od razu! Nigdy nie wyszła mi tak smaczna jak ta! Prosta w wykonaniu tylko trochę czasochłonna ! To nic ! Warto było!
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.