Ciasto drożdżowe ze śliwkami kruszonka Menu Dorotki

Przepis jak zrobić doskonałe puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe ze śliwkami pod chrupiącą kruszonką. Pokażę Wam jak przygotować w bardzo prosty i łatwy sposób ciasto drożdżowe, oraz co zrobić aby pięknie wyrosło i podniosło nawet ciężkie śliwki. Dowiecie się również jak zrobić chrupiącą kruszonkę i jak upiec całe ciasto aby każdemu się udało i wszystkim smakowało.

Na ok. 500 g śliwek

CIASTO DROŻDŻOWE:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 30 g masła
  • 1 jajko
  • 125 ml mleka
  • 50 g cukru pudru
  • 300 g mąki pszennej, tortowej, typ 450
  • sól

KRUSZONKA:

  • 75 g mąki krupczatki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • szczypta soli

ROZCZYN: (ze składników na ciasto – powyżej) ·

  • 125 ml mleka ·
  • 20 g świeżych drożdży ·
  • 1 łyżeczka cukru pudru (z 50 g na ciasto drożdżowe) ·
  • 2 łyżki mąki pszennej, tortowej, typ 450 (z 300 g na ciasto drożdżowe)

WYRASTANIE ROZCZYNU: 30 minut w piekarniku o temperaturze 30-35’C

lub 60 minut w temperaturze pokojowej (20-22’C)

I WYRASTANIE (samego) CIASTA: 30 minut w piekarniku o temperaturze 30-35’C

lub około 60 minut w temperaturze pokojowej (20-22’C) – do podwojenia objętości ciasta

II WYRASTANIE CIASTA (z owocami już na blasze): 20 minut w piekarniku o temperaturze 30-35’C

lub około 40 minut w temperaturze pokojowej (20-22’C)

PIECZENIE: TEMPERATURA: 175’C (piekarnik rozgrzany), górna i dolna grzałka

CZAS PIECZENIA: 40-45 minut (do zrumienienia)

 

Komentarze:

Super drożdżówka ! Zjedliśmy od razu! Nigdy nie wyszła mi tak smaczna jak ta! Prosta w wykonaniu tylko trochę czasochłonna ! To nic ! Warto było!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.