Ciasto z owocami jogurtowe cytryny migdały Marta Potoczek

10 sierpnia. Ciasto bardzo udane. Cytryny czuć, ale tylko trochę. Migdały fajnie chrupią, ale ich smaku czy zapachu nie czuć, tylko lekkie chrupanie „orzechów”.

Składniki na blaszkę 24 cm.

  • 3 jajka
  • szklanka cukru
  • skórka starta z trzech cytryn
  • 1/2 szklanki jogurtu lub śmietany kremówki
  • 190 g białej mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g owoców
  • masło do wysmarowania formy
  • mielone migdały lub bułka tarta

W mikserze z rózgą zmiksuj jajka z cukrem, aż przybiorą jasny kolor i zrobią się puchate, dodaj skórkę z cytryny i jogurt lub kremówkę. Następnie dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.Wymieszaj dokładnie.

Blaszkę wysmaruj masłem i wysyp dół i boki mielonymi migdałami lub bułką tartą. Wlej ciasto. Na górze ułóż pocięte owoce. Piecz około 40-50 minut w 170 stopniach z termoobiegiem. Aż wbity patyczek wyjdzie suchy.

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.