10 sierpnia. Ciasto bardzo udane. Cytryny czuć, ale tylko trochę. Migdały fajnie chrupią, ale ich smaku czy zapachu nie czuć, tylko lekkie chrupanie „orzechów”.
Składniki na blaszkę 24 cm.
- 3 jajka
- szklanka cukru
- skórka starta z trzech cytryn
- 1/2 szklanki jogurtu lub śmietany kremówki
- 190 g białej mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g owoców
- masło do wysmarowania formy
- mielone migdały lub bułka tarta
W mikserze z rózgą zmiksuj jajka z cukrem, aż przybiorą jasny kolor i zrobią się puchate, dodaj skórkę z cytryny i jogurt lub kremówkę. Następnie dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.Wymieszaj dokładnie.
Blaszkę wysmaruj masłem i wysyp dół i boki mielonymi migdałami lub bułką tartą. Wlej ciasto. Na górze ułóż pocięte owoce. Piecz około 40-50 minut w 170 stopniach z termoobiegiem. Aż wbity patyczek wyjdzie suchy.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.