Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm
- 210 g mąki pszennej
- 300 g truskawek
- 100 ml mleka
- 3 jaja
- 80 ml olej
- 10 g proszek do pieczenia
- 100 g cukru
- cukier wanilinowy
KRUSZONKA:
- 75 g mąki pszennej
- 30 g mąki krupczatki
- 60 g cukru
- 75 g masła, temp. pokojowa
- 30 g migdałów, posiekanych
Truskawki kroimy.
Kruszonkę robimy w misce, zacieramy. Odstawiamy.
Najpierw ucieramy w kiciusiu – trzepaczką – jajka z cukrem i cukrem waniliowym na białą masę, tak jak się bije pianę. Ma być puszysta. Potem dodajemy stopniowo, powoli, olej, mleko i mąkę, proszek do pieczenia, cały czas wolno mieszając trzepaczką. Do takiej masy wrzucamy pokrojone truskawki, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do okrągłej blachy. Kilka truskawek zostawiamy do położenia na wierzchu ciasta. Posypujemy kruszonką.
PIECZENIE w temp. 180 stopni ok. 45 minut, sprawdzamy patyczkiem.
RELACJA:
U mnie ciasto ostatecznie nie było tak puszyste, zwłaszcza po wlaniu oleju. Po upieczeniu trochę zbyt ciemne – ale nie spalone, nic z tych rzeczy, spód akurat, pieknie rumiany. Smakuje bardzo dobrze, bez zastrzeżeń. Choć dla mnie było tych truskawek zbyt mało, ale boję się dać więcej bo może nadmiar wilgoci spowoduje zakalec? Ogólnie ciasto udane.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.