Bartolillos de Madrid / madrileños

Będziemy piec razem Bartkami pod ich przewodnictwem.

Co to jest bartolillo:

https://es.wikipedia.org/wiki/Bartolillo

Przepis wstępny, który Magda i Bartek zweryfikują:

Składniki

Na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 100 g cukru
  • 100 g smalcu
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 250 ml oleju

Na krem:

  • 75 g mąki
  • 75 g cukru
  • 25 g masła
  • 2 jajka
  • 0,5 l mleka
  • skórka z cytryny

Wykonanie

Krem: w misce ubić jajko z cukrem do uzyskania równomiernej mieszaniny. Następnie dodać mąkę i wymieszać z niewielką ilością mleka. Resztę mleka zagotować w innym naczyniu, dodając do niego skórkę z cytryny. Gdy mleko zawrze, dolać przygotowaną uprzednio mieszaninę i gotować przez około 6 minut, od czasu do czasu mieszając. Po upływie tego czasu zdjąć z ognia i dodać masło; dobrze wymieszać do połączenia wszystkich składników, a następnie odstawić do ostygnięcia.

Ciasto: wymieszać w naczyniu jajka, smalec i cukier, dobrze wyrabiając masę do uzyskania ciasta o regularnej konsystencji. Po przygotowaniu kremu i ciasta rozwałkować to ostatnie na bardzo cienki placek, ale bez dziur. Po rozwałkowaniu powycinać z niego foremką trójkąty i połączyć je ze sobą po dwa u podstawy. Na środku umieścić łyżkę kremu i zamknąć, dobrze sklejając brzegi.

Smażenie:

Bartolillos umieścić na patelni z dobrze wysmażonym olejem i smażyć do zrumienienia i spuchnięcia.

undefined

Podanie

Podawać na płytkim półmisku, posypane mielonym cukrem i cynamonem.

 

 

https://www.spain.info/pl/przepis/bartolillos-po-madrycku/

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.