Będziemy piec razem Bartkami pod ich przewodnictwem.
Co to jest bartolillo:
https://es.wikipedia.org/wiki/Bartolillo
Przepis wstępny, który Magda i Bartek zweryfikują:
Składniki
Na ciasto:
- 250 g mąki
- 100 g cukru
- 100 g smalcu
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 250 ml oleju
Na krem:
- 75 g mąki
- 75 g cukru
- 25 g masła
- 2 jajka
- 0,5 l mleka
- skórka z cytryny
Wykonanie
Krem: w misce ubić jajko z cukrem do uzyskania równomiernej mieszaniny. Następnie dodać mąkę i wymieszać z niewielką ilością mleka. Resztę mleka zagotować w innym naczyniu, dodając do niego skórkę z cytryny. Gdy mleko zawrze, dolać przygotowaną uprzednio mieszaninę i gotować przez około 6 minut, od czasu do czasu mieszając. Po upływie tego czasu zdjąć z ognia i dodać masło; dobrze wymieszać do połączenia wszystkich składników, a następnie odstawić do ostygnięcia.
Ciasto: wymieszać w naczyniu jajka, smalec i cukier, dobrze wyrabiając masę do uzyskania ciasta o regularnej konsystencji. Po przygotowaniu kremu i ciasta rozwałkować to ostatnie na bardzo cienki placek, ale bez dziur. Po rozwałkowaniu powycinać z niego foremką trójkąty i połączyć je ze sobą po dwa u podstawy. Na środku umieścić łyżkę kremu i zamknąć, dobrze sklejając brzegi.
Smażenie:
Bartolillos umieścić na patelni z dobrze wysmażonym olejem i smażyć do zrumienienia i spuchnięcia.
Podanie
Podawać na płytkim półmisku, posypane mielonym cukrem i cynamonem.
https://www.spain.info/pl/przepis/bartolillos-po-madrycku/
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.