Babka piaskowa mamy

Lubię to ciasto, choć nie jest w moim stylu. Może dlatego, że kojarzy mi się z mamą, z domem rodzinnym. Jest prościutkie, ale ciekawe w smaku i konsystencji. Idealne na drugi, trzeci dzień do herbatki. Może sobie stać i stać, i robi się lepsze, bardziej sypkie. To na zdjęciach swój piękny kolor zawdzięcza wiejskim jajkom. Przepis jest rodzinny, bezproblemowy. To trochę takie moje comfort food, idealne na taką pogodę:)

Babka piaskowa
Babka piaskowa mamy
na małą keksówkę

250 g masła
200 g cukru
szczypta soli
cukier waniliowy
4 jajka o temp. pokojowej
125 g mąki
125 g maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
bułka tarta

Masło rozpuścić i ostudzić. Miksować z cukrem, cukrem waniliowym, jajkami i solą do białości. Połączyć z mąkami i proszkiem do pieczenia. Przelać do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą keksówki i piec ok. 70 minut w 170 st. Po piętnastu minutach pieczenia naciąć ostrym nożem wzdłuż na głębokość centymetra. Ostudzić.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *